Update: Potrivit agenției pentru supravegherea comunicațiilor, Roskomnadzor, accesul la platforma Twitter este restricționat în temeiul legii “cu privire la informații, tehnologii informaționale și protecția informațiilor”, care reglementează procedura de restricționare a accesului la site-urile care conțin apeluri la revolte sau la activități publice în masă, desfășurate cu încălcarea procedurii stabilite.

Știrea inițială: Agenția de comunicații Roskomnadzor a anunțat că blochează accesul la Facebook în Rusia pentru că, din octombrie 2020, pe lângă restricțiile recente impuse asupra canalelor de știri, a înregistrat 26 de cazuri de discriminare împotriva mass-mediei și a resurselor rusești de informații pe rețeaua de socializare.

Meta, compania-mamă a Facebook, a declarat săptămâna aceasta că a restricționat accesul la RT și Sputnik în Uniunea Europeană și că retrogradează la nivel global conținutul din paginile de Facebook și conturile de Instagram ale posturilor controlate de stat rus.

Un reprezentat la Meta a reacționat pe Twitter la decizia autorităților din Rusia: “În curând, milioane de ruși obișnuiți nu vor mai avea acces la informații fiabile, vor fi lipsiți de modurile lor zilnice de a se conecta cu familia și prietenii și nu se vor putea exprima. Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne restabili serviciile, astfel încât acestea să rămână disponibile oamenilor”.

Decizia de a bloca accesul la platformă vine ca urmare a escaladării protestelor interne provocate de invadarea Ucrainei, ceea ce a dus la numeroase arestări. Kremlinul a negat orice plan de instituire a legii marțiale, dar a făcut amenințări continue la adresa instituțiilor care publică informații critice referitoare la războiul actual. Printre platformele vizate se numără și Wikipedia.

Tot vineri, guvernul rus a înaintat o nouă lege împotriva răspândirii “știrilor false” referitoare la relatările evenimentelor din Ucraina, acțiune ce ar putea fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. La scurt timp după înaintarea proiectului de lege, BBC a anunțat că își suspendă întreaga activitate din Rusia.

Surse: The Verge, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday