Aproape 73% dintre alegătorii ruși au susținut modificările constituționale, scrie Reuters, citând datele anunțate de agenția Interfax.

Partidul Comunist de opoziție, care i-a sfătuit pe susținători să spună „NU” schimbărilor, a reclamat că la două secții de votare din Capitală s-au înregistrat și de zece ori mai mulți votanți decât trebuiau să existe. Cetățenii cu copii care au fost la vot în ultima zi a referendumului de modificare a constituției au primit câte zece mii de ruble (140 de dolari) de la autorități.

Referendumul a durat șapte zile, iar votul s-a desfășurat în ciuda faptului că Rusia a depășit 600 de mii de cazuri de coronavirus.

Dintre numeroasele modificări constituționale, cea mai importantă se referă la eliminarea interdicției pentru un președinte de a avea mai mult de două mandate consecutive. La cei 67 de ani ai săi, Vladimir Putin a acumulat deja două decenii la putere, alternând funcția de președinte cu cea de prim-ministru, începând din 1999 și până acum. Deși popularitatea sa a mai scăzut, el încă se bucură de aprobarea a 60% din populație, potrivit Reuters

Amintim că, în timp ce adversarii săi îl acuză pe Putin că vrea să rămână președinte pe viață, unii analiști consideră că sensul modificării constituției nu ar avea în spate intenția lui de a candida și după 2024 ci doar proiectarea acestei posibilități, pentru ca puterea sa să rămână efectivă până în 2024. De altfel, chiar Vladimir Putin a făcut duminică o declarație ce pare să întărească acest lucru: “Dacă eu aș desemna un succesor, atunci în ultimii doi ani ai mandatului (nr 2022-2024) nimeni n-ar mai face nimic în administrație, toți ar căuta succesori. Știu acest lucru din experiență. Trebuie să lucrăm, nu să căutăm succesori” a declarat Putin pentru agenția Interfax.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday