Votul se desfășoară în ciuda faptului că Rusia a depășit 600 de mii de cazuri de coronavirus, iar scenariul modificării Constituției a fost cu grijă amânat și rearanjat din cauza izbucnirii pandemiei. Astfel, cu o zi înainte de începerea votului, la Moscova a fost organizată uriașa paradă în cinstea victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial, ce se ține de regulă în ziua de 9 mai.

Dintre numeroasele modificări constituționale, cea mai importantă se referă la eliminarea interdicției pentru un președinte de a avea mai mult de două mandate consecutive. La cei 67 de ani ai săi, Vladimir Putin a acumulat deja două decenii la putere, alternând funcția de președinte cu cea de prim-ministru, începând din 1999 și până acum. Deși popularitatea sa a mai scăzut, el încă se bucură de aprobarea a 60% din populație, potrivit Reuters. Rezultatul referendumului de modificare a constituției ar putea trece însă cu peste 70% din voturile celor care vor participa, în condițiile în care opoziția face apel la boicotarea lui.

În timp ce adversarii săi îl acuză pe Putin că vrea să rămână președinte pe viață, unii analiști consideră că sensul modificării constituției nu ar avea în spate intenția lui de a candida și după 2024 ci doar proiectarea acestei posibilități, pentru ca puterea sa să rămână efectivă până în 2024. De altfel, chiar Vladimir Putin a făcut duminică o declarație ce pare să întărească acest lucru: “Dacă eu aș desemna un succesor, atunci în ultimii doi ani ai mandatului (nr 2022-2024) nimeni n-ar mai face nimic în administrație, toți ar căuta succesori. Știu acest lucru din experiență. Trebuie să lucrăm, nu să căutăm succesori” a declarat Putin pentru agenția Interfax.

Economia Federației Ruse ar urma să scadă în acest an cu cel puțin 4%, potrivit băncii centrale a Federației. FMI anticipează însă o scădere de 6,6%.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday