Declarațiile, ce se încadrează în modelul rus de comunicare privind existența unui pericol extern, au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe. Aceasta afirmă că Ucraina și-a pregătit un buget al apărării cu 20% mai mare pentru 2022, intenționând să achiziționeze nu doar echipament defensiv, ci și ofensiv, deși nu a clarificat ce anume consideră ca fiind echipament pur ofensiv. A făcut însă referire la un posibil atac cu arme chimice care ar putea fi desfășurat de Ucraina.

Guvernul ucrainian a dezmințit în mod repetat acuzațiile rusești și afirmă în continuare că nu pregătește nicio ofensivă împotriva regiunilor separatiste, încercând în continuare să pună în aplicare prevederile Acordurilor de la Minsk.

Ministerul Rus a mai afirmat și că există patru mii de instructori americani în Ucraina, și că au fost până la zece mii de soldați NATO staționați acolo. Deși Departamentul American de Stat nu a dezvăluit până acum numărul de instructori americani aflați în Ucraina, datele publice (raportate de CNN) indică prezența a 150 de militari americani în centre de antrenare din vestul Ucrainei, departe însă de liniile frontului din Donbas. Trupe NATO, inclusiv soldați români, au fost prezente în Ucraina de-a lungul timpului în cadrul mai multor exerciții militare multilaterale, dar acestea nu au staționat ci au plecat odată cu terminarea exercițiilor.

O altă acuzație vehiculată des în ultima perioadă este despre prezumtiva amplasare a unor arme chimice în estul Ucrainei, care ar urma să fie folosite într-un atac diversionist.

Această campanie de acuzații din partea Rusiei vine pe fondul crizei cauzate de pregătirile de invazie a Ucrainei ce au fost urmate de cereri imposibil de acceptat din partea SUA și NATO. Asemenea declarații sunt difuzate în mare parte pe canalele în limba rusă, mai rar în alte limbi, iar analiștii consideră că această retorică are drept scop pregătirea populației ruse pentru o situație în care Ucraina ar fi invadată.

Surse: RIA.ru (în limba rusă), BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday