Vladimir Putin și-a desfășurat trupele la granița cu Ucraina, a adresat cereri imposibile Europei și pare gata să lanseze o nouă ofensivă pentru a-și stabili dominația asupra Kievului. Putin simte “o misiune istorică” de a inversa alunecarea Ucrainei spre Vest, în ciuda deciziei luate acum câțiva ani tot de el de anexare a Crimeei și de alimentare a unui război secesionist în sud-estul Ucrainei, acțiuni care nu aveau cum să facă Rusia mai populară în această țară.

Dar ritmul rapid în care conducătorul Rusiei pare să se miște acum ridică semne de întrebare, căci Putin pare să simtă că dacă nu va acționa acum, va rămâne fără timp.

Este posibil ca, din perspectiva lui Putin, lucrurile chiar să fi luat o turnură pe care nu o va mai putea controla – încercarea sa de a forța Ucraina să reintegreze regiunea separatistă Donbas, într-un mod care i-ar oferi Rusiei drept de veto asupra drumului geopolitic al țării, a eșuat. Deși Putin controlează sud-estul Ucrainei, restul țării a ieșit din aria de influență a Moscovei.

În același timp, Putin este alarmat de cooperarea militară din ce în ce mai amplă dintre Ucraina și Occident, inclusiv prin acordarea de asistență militară și decizia de a furniza armament britanic, prin exerciții militare comune cu țările NATO, livrări de rachete antitanc Javelin din SUA și achiziții de drone turcești. Domnul Putin susține că țara devine de facto “un membru neoficial al NATO”, un avanpost “anti-Rusia” despre care el susține că ar putea găzdui într-o zi trupe occidentale sau chiar rachete.

“Rușii au ajuns la concluzia că Ucraina a luat-o în altă direcție, iar ei, rușii se îndreaptă către o înfrângere geopolitică”, a spus Samuel Charap, politolog la Rand Corporation. “Planul inițial al Kremlinului de a aștepta ca ucrainenii să-și piardă răbdarea cu propriul guvern iar Occidentul să-și piardă interesul pentru Ucraina, nu mai era viabil. Așa că Moscova a decis că status quo-ul Ucrainei este intolerabil și că trebuie schimbat”.

Pentru a face acest lucru, Putin a spus că este deschis negocierilor și a cerut un nou tratat cu NATO care să anuleze de facto extinderile precedente ale Alianței, adică eliminarea trupelor și a infrastructurii militare din țările care s-au alăturat după 1997. În același timp, Putin a spus clar și chiar cu dispreț că Rusia vrea imediat aceste “garanții de securitate”, iar negocierile cu guvernul Ucrainei au încetat.

Luna trecută, diplomații ruși au dat presei pe surse corespondența cu omologii lor francezi și germani, urmărind în esență să diminueze șansele unor negocieri cu puterile europene. Asta îl lasă pe Joe Biden în poziția singulară de politician căruia Putin îi poate acorda mai mult respect, chiar dacă a spus clar că nu are încredere nici în președintele american. Până și promisiunile lui, spune Putin, ar putea la fel de bine să fie “scrise în nisip”: “Noi știm bine că nu putem avea încredere nici măcar în garanțiile legale (tratate – n.r.), deoarece Statele Unite se retrag cu ușurință din toate acordurile internaționale pentru care își pierd interesul, oferind sau nu o explicație”, a spus liderul rus, marți.

Asta îi lasă lui Putin doar opțiunea forței militare, o situație pe care pare gata să o folosească, chestiunea Ucrainei părând a fi una esențială pentru el. În această vară, Vladimir Putin a publicat un eseu semnat chiar de el în care arată că rușii și ucrainenii sunt același popor, iar analiștii politici au ajuns la concluzia că rezolvarea problemei ar putea determina propria cronologie politică a lui Putin, ca lider al Rusiei. “Ceea ce va reuși acum să obțină sau nu în Ucraina va fi factorul decisiv pentru rămânerea sau nu a lui Putin la putere în Rusia, după 2024”, a scris luna aceasta Alexander Baunov, de la Centrul Carnegie din Moscova. Deși este improbabil ca Putin să renunțe la putere după 24 de ani, este, de asemenea, posibil ca dorința sa de a recâștiga Ucraina ca “națiune-soră” să fie lucrul care va conta cel mai mult în viitorul său politic.

Analiza integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday