Volodimir Zelenski, președinte Ucrainei, a declarat la reuniunea Consiliului European că are informații despre faptul că Rusia pregătește un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka. Mai exact, șeful statului ucrainean a declarat: ”Rusia își pregătește în mod voit terenul pentru un dezastru la scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și agregatele hidrocentralei Kakhovka”.

Potrivit lui Zelenski, barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări omenești ar fi inundate rapid, între acestea și Hersonul, unul din marile orașe ale țării. 

Președintele a explicat consecințele unei posibile catastrofe: ”Sute de mii de oameni ar putea fi afectați. Alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul țării ar putea fi distrusă. Centrala nucleară Zaporijie ar putea rămâne fără apa necesară sistemelor de răcire. Chiar și funcționarea canalului care alimentează Crimeea, despre care rușii spun că o îngrijesc, va fi compromisă”. Posibilul dezastru, a mai spus Zelenski, ar putea fi de proporții istorice.

Liderul ucrainean a spus că, potrivit informațiilor pe care le-a primit, rușii i-au alungat pe muncitorii ucraineni de la hidrocentrala Kahovka și au preluat controlul deplin: ”Este necesar să acționăm imediat, pentru ca Rusia să nu aibă ocazia să producă această catastrofă”, a spus el, după care a cerut trimiterea unei misiuni internaționale de observare.

Președintele a încheiat prin a spune: ”Rusia face toate acestea pentru a organiza o altă operațiune sub steag fals – va desfășura un atac terorist și va da vina pe Ucraina. Dar noi știm care este adevărul”.

Mykhailo Podolyak, consilierul lui Zelenski, a scris pe Twitter că Armata Rusă a întocmit ”un adevărat plan Surovikin”, după numele generalului rus care coordonează luptătorii din Ucraina. Conform lui Podolyak, planul are trei pași. În primă fază, este minat barajul și transformatoarele. Apoi populația este deportată forțat în Federația Rusă, după care teritoriul este inundat pentru a bloca contraofensiva ucraineană.

În raportul zilnic despre evoluția războiului ruso-ucrainean, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a analizat declarațiile generalului Surovikin, care a spus că se așteaptă ca ucrainenii să atace barajul de la Nova Kakhovka. ISW consideră că declarațiile sugerează pregătirea unui atac sub steag fals, care ar presupune inclusiv distrugerea barajului. Această operațiune ar urma să acopere sau să justifice o retragere a Armatei Ruse în stânga Niprului, într-o poziție mai ușor de apărat.

Sursa: Administrația Prezidențială Ucraineană

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday