După ce Vladimir Putin a decretat Legea Marțială în cele patru teritorii ocupate din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a transmis un avertisment pentru ucrainenii din aceste regiuni:

“Foarte curând, ocupanții vor încerca să vă recruteze în armata lor. Va fi peste tot la fel ca în Donețk și Luhansk. Vă rugăm să evitați asta cât de mult puteți! Încercați să părăsiți teritoriul ocupat! Dacă nu puteți face acest lucru și vă veți afla în structurile militare rusești, încercați cu prima ocazie să depuneți armele și să veniți către pozițiile controlate de Armata Ucraineană”. Potrivit convențiilor internaționale, recrutarea forțată a populației dintr-un teritoriu ocupat sau deportarea acesteia reprezintă crime de război.

Declarațiile generalului rus Serghei Surovikin, comandantul armatei ruse din Ucraina, privind iminența unui atac ucrainean asupra barajului de la Nova Kakhovka, ce ar duce la inundarea orașului Herson, au fost larg preluate de propaganda rusă.

Consilierul special ucrainean Aleksei Arestovici observă că, într-un astfel de caz, malul stâng al Niprului, care este mai jos decât malul drept, ar fi mai grav afectat. În analiza sa zilnică, ISW consideră că declarația lui Surovikin sugerează că rușii pregătesc un atac sub steag fals, prin care vor distruge chiar ei barajul, dar vor da vina pe ucraineni. Această operațiune ar urma să acopere sau să justifice o retragere a Armatei Ruse în stânga Niprului, într-o poziție mai ușor de apărat. Corespondenții ruși de război deja pregătesc opinia publică din Rusia pentru situația capitulării/abandonării orașului Herson.

Între timp, Rusia a continuat atacurile cu drone și rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene. Deși Armata Ucraineană devine tot mai performantă în interceptarea acestora (susține că până acum a doborât 233 de drone), analiștii militari observă faptul că Rusia abia a consumat puțin peste 10% din dronele kamikaze importate din Iran.

Chiar dacă eficiența acestora este foarte scăzută, la fel este și costul (aproximativ 20 de mii de dolari), spre deosebire de cel al rachetelor și sistemelor antiaeriene occidentale, livrate Ucrainei. Pe lângă loviturile date sistemului energetic ucrainean, bombardamentele cu drone iraniene ar putea avea și sensul de a epuiza așadar munițiile antiaeriene și de a expune astfel Ucraina unor arme mai performante, așa cum sunt rachetele de croazieră sau avioanele supersonice ale Rusiei.

În interviul acordat marți presei ruse, generalul Surovikin a vorbit despre implicarea avioanelor invizibile rusești Suhoi Su-57 în campania din Ucraina. Existența și performanțele acestora sunt încă destul de controversate. Deși Rusia a susținut anterior că le-ar fi folosit și în Siria, nu este clar nici câte astfel de aeronave de generația a cincea sunt operaționale, nici dacă acestea sunt într-adevăr invizibile pentru radare.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday