UPDATE ora 23:15 Rusia a anunțat, luni seară, că va înceta temporar focul în mai multe orașe ucrainene pentru a permite evacuarea civililor prin așa-zisele coridoare umanitare. Armistițiul va începe marți dimineață, ora 9:00 în România, iar coridoarele se vor desfășura pe raza orașelor Kiev, Sumi, Harkov, Cernihiv și Mariupol.

UPDATE ora 22:45 Înaintarea forțelor ruse către Kiev continuă “să stagneze”, spune un înalt oficial american al apărării. Oficialul nu a oferit detalii cu privire la distanța convoiului militar rus față de capitală, dar a spus că, deși rușii încearcă în continuare să avanseze spre oraș, trupele sunt încă blocate în afara orașului.

Totodată, BBC raportează că peste 100 de muncitori și alți 200 de gardieni ucraineni de la centrala nucleară de la Cernobîl se află blocați acolo de mai bine de 12 zile, după ce forțele ruse au cucerit centrala în prima zi a invaziei. 

UPDATE ora 20:35 Un oficial american citat sub protecția anonimatului de CNN și Reuters a declarat. “Este cea mai bună estimarea a noastră în acest moment”. A adăugat că peste 625 de rachete rusești au explodat pe teritoriul Ucrainei de la începutul războiului.

Oficialul din Ministerul Apărării a mai transmis că șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea a 500 de soldați și de mijloace militare în diferite părți ale Europei, pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Suplimentarea “era deja oarecum pusă în așteptare și reprezintă eforturile noastre de a ajuta la apărarea spațiului aerian NATO, dacă este necesar”, a mai transmis reprezentantul.

UPDATE ora 18:25 Primarul orașului Liov, aproape de granița Ucrainei cu Polonia, spune că a fost atinsă limita de capacitate pentru primirea refugiaților care au fugit din nordul, estul și sudul țării de la începutul invaziei. 

Andriy Sadoviy a declarat, citat de BBC, că peste 200 de mii de persoane au fost cazate în diverse structuri de primire din oraș, iar în fiecare zi circa 50 de mii tranzitează gara. Edilul a făcut apel la organizațiile umanitare să-și intensifice ajutorul acordat până acum.

UPDATE ora 18:05 Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, anunță că trupele rusești au preluat controlul asupra turnurilor pentru emisiile radio și TV din oraș. Fedorov spune că acum rușii au posibilitatea de a controla conținutul care se difuzează prin intermediul rețelelor.

UPDATE ora 17:40 Rușii au bombardat o brutărie din Makariv, situat la 54 de kilometri în linie dreaptă către vest de Kiev. Salvatorii ucraineni au recuperat trupurile a șapte civili. Cinci persoane au fost salvate de sub dărămături. Se crede că până la 30 de oameni se aflau în clădire la momentul atacului, anunță Reuters.

Separat, Departamentul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) transmite că peste 406 civili și-au pierdut viața în cele 12 zile de confruntări, iar 801 au fost răniți.

UPDATE ora 15:30 Armata ucraineană anunță că a preluat din nou controlul asupra aeroportului din Nicolaev, după ce în weekend fusese cucerit pentru scurt timp de trupele rusești. De altfel, rușii au încercat timp de trei zile să cucerească orașul aflat în sudul țării, considerat a fi următorul punct important ce va trebui depășit în drumul spre Odesa și securizarea integrală a litoralului Mării Negre.

UPDATE ora 12:45 Conform CNN, armata rusă a început o ofensivă în mai multe zone din jurul Kievului. Lupte grele se dau într-o zonă extinsă de la nord la vest de Kiev, potrivit oficialilor ucraineni. Mai multe rapoarte vorbesc despre bombardamente puternice în toate cele patru districte.

UPDATE ora 12:30 Premierul Indiei îi cere lui Vladimir Putin să poarte negocieri directe cu Volodimir Zelenski. ”Președintele Putin l-a informat pe premierul Modi despre stadiul negocierilor dintre echipele ucrainene și ruse”, mai precizează partea indiană.

UPDATE ora 12: Un director din cadrul Comitetului International al Crucii Roșii cere Rusiei și Ucrainei să ajungă la un acord în privința coridoarelor de evacuare pentru civili. Explică faptul că duminică, pe o rută pe care urmau să iasă civili din Mariopol, au fost găsite mine de teren antipersonal.

UPDATE ora 11: Serviciile ucrainene de urgență anunță că opt civili au murit în urma bombardamentelor din Harkov, în ultimele 24 de ore. În plus, mai precizează că peste 20 de blocuri de locuințe au fost cuprinse de incendii în centrul orașului.

Pe parcursul weekendului, forțele ruse au continuat ceea ce pare a fi o pauză operațională, fără a se putea spune cu certitudine dacă lipsa vreunei ofensive semnificative arată nevoia de regrupare sau imposibilitatea de a avansa pe principalele axe de atac.

Kiev. Bombardamentele de la Irpin, la vest de Kiev, asupra grupurilor de civili care părăseaua zona (tragedia unei familii cu doi copii, ucisă într-un astfel de bombardament a fost surprinsă de o echipă NY Times și a făcut ocolul pământului) arată că rușii nu au renunțat la ideea de a înnvălui prin vest capitala, dar operațiunea este departe de a fi finalizată sau măcar foarte avansată. Deși Comandamentul ucrainean spune că la NV și V de Kiev se afă 18 Grupuri tactice de batalion rusești (ceea ce înseamnă aproape o mie de blindate și 15 mii de soldați) avansul acestora a fost extrem de limitat.

Niciun avans dinspre estul capitalei, forțele ruse părând a aștepta ofensive decisive asupra Cernihiv, Sumî și Harkov, înainte de a risca o înaintare spre Kiev. Comandamentul ucrainean susține că la Cernihiv rușii au adus lansatoare de rachete cu încărcătură termobarică.

Frontul de Est. O importantă ofensivă pare a fi pregătită împotriva Harkov, unde forțele ucrainene au realizat străpungeri ale liniilor ruse până la frontiera dintre cele două state. Există informații (neconfirmate) privind eliberarea din funcție a unor comandanți militari care au coordonat până acum ofensivele (fără succes) asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, bombardardat sălbatic după fiecare incursiune în care rușii au pierdut oameni, blindate și aparate de zbor.

Frontul de sud. Două tentative de a creea culoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariopol au eșuat. Orașul este înconjurat de mai multe zile, fără electricitate, căldură și apă, dar rușii nu au reușit să îl cucerească. Spre vest, rușii au efectuat un desant aerian cu blindate ușoare pentru a cuceri Nikolaev, dar ucraineii spun că au respins atactul, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată, într-adevăr astfel de vehicule, abandonate. Nu par avariate și nu este clar de ce parașutiștii ruși le-au părăsit.

Ucrainenii se pregătesc de o ofensivă rusă asupra Odesei, iar bombardamentele cu rachete din ultimele 24 de ore par a confirma această ipoteză. Rachete lansate din Marea Neagră au lovit azi noapte Tuzla, un sat ucrainean aflat la vest de Odesa și la 100 de kilometri NE de granița cu România.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday