Potrivit Reuters, care citează agenția rusă Interfax, Armata Rusă intenționează oprirea focului și deschiderea unor coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, luni, la ora 10.00, ora Moscovei (9.00 ora Kievului și a Bucureștiului). Alte orașe în care rușii susțin că vor permite plecarea civililor sunt Harkov, Mariopol și Sumî. Totuși, conform agenției rusești Ria Novosti citată de BBC, aceste coridoare duc civilii fie în Belarus, fie în Rusia, nu și spre Polonia sau România.

Interfax susține că acțiunea are loc la cererea personală a președintelui francez Emmanuel Macron, care a vorbit ieri mai multe ore cu Vladimir Putin. În schimb, Palatul Elysee neagă că Macron a cerut acest lucru: “Este un alt mod pentru Putin de a spune că ucrainenii sunt agresorii și ei sunt cei care oferă azil tuturor”.

Două astfel de tentative, la Mariopol, au eșuat în zilele trecute, armata rusă sfârșind prin a bombarda coloanele de refugiați și acuzând “sabotorii ucraineni” că ar fi încălcat încetarea focului. Ieri, la Irpin, lângă Kiev, opt civili au murit, fiind loviți de mortiere în timpul unei evacuări.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday