Potrivit datelor Eurostat, prețurile de consum din cele 19 țări din Zona Euro au crescut la 3% în această lună, după ce în iulie rata fusese de 2,2%. Creșterea a fost alimentată de tarifele la energie (+15,4% în august comparativ cu +14,3% în luna iulie), dar și de creșterea prețurilor la alimente (+2%), în timp ce au existat și creșteri neobișnuit de mari ale prețurilor la bunurile industriale (+2,7% comparativ cu +0,7% în iulie).

Astfel, inflația depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, de 2%, dar și estimările analiștilor de 2,7% pentru august. Experții se așteaptă ca tendința de creștere să continue și în următoarele luni.

Rata anuală a inflației din Germania, cea mai mare economie din Zona Euro, a ajuns în luna august la 3,9%, (cel mai mare nivel din ultimii 28 de ani), iar analiștii spun că aceasta ar putea ajunge la 5% în următoarele luni, astfel că Banca Centrală Europeană (BCE) va fi, probabil, pusă și mai mult sub presiune pentru a aborda problema inflației. BCE spune că o serie de factori unici legați de redresarea economiei după pandemie a influențat, în cea mai mare parte, creșterea inflației. Economiștii sunt de părere că creșterea prețurilor se va modera rapid la începutul anului viitor. 

Estimarea publicată astăzi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, cu datele privind inflația în UE, să fie dată publicității în septembrie.

Surse: Eurostat, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday