Potrivit Biroului Federal de Statistică, rata anuală a inflației a ajuns în august la 3,9%, cel mai mare nivel din decembrie 1993, când Germania a înregistrat un boom economic după reunificare.

Analiștii apreciază că acest nivel al inflației este determinat de creșterea prețurilor la energie și alimente, precum și de reducerea temporară a TVA, măsură care a avut ca scop atenuarea efectelor economice ale pandemie prin creșterea consumului intern.

Economiștii se așteaptă ca prețurile de consum să crească în continuare în lunile următoare, unii prognozând rate ale inflației de până la 5%, însă spun că este un fenomen temporar.

Șeful băncii centrale germane, Jens Weidmann, s-a declarat îngrijorat de perspectiva în care BCE va extinde prea mult perioada cu dobânzi scăzute. Weidmann a spus luna trecută că și consilierii săi anticipează o creștere a inflației de aproape 5% în Germania, până la sfârșitul acestui an.

Conform datelor publicate astăzi, inflația a depășit creșterea salariilor în al doilea trimestru, iar prognozele sugerează că salariile nu vor ține pasul cu inflația nici în restul anului.

Un sondaj Reuters prevede că inflația Zonei Euro în august va ajunge la 2,7% de la 2,2% în luna precedentă. “Credem că inflația Zonei Euro va rămâne ridicată anul acesta, ajungând la un nivel maxim de aproape 3% în T4, înainte de a reveni la 1,5% anul viitor“, a spus analista Oxford Economics, Daniela Ordonez.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday