Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi şeful DSU Raed Arafat au susţinut declaraţii de presă, în contextul apariţiei variantei sud-africane de Covid, denumită Omicron. Autoritățile au decis că persoanele care vin din zonele din sudul Africii vor fi carantinați pentru 14 zile, însă pot ieși din carantină după zece zile dacă au un test negativ. După cum a stabilit și UE ieri, țările vizate sunt Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.

Alexandru Rafila a afirmat că pe termen scurt, autoritățile nu au în vedere introducerea unor restricții noi. De asemenea, oficialul a precizat că noile măsuri vizează toate persoanele care intră în țară, indiferent dacă sunt români sau nu. Totuși, este interzis accesul în țară cetățenilor din afara UE și din afara Spațiului Economic European care au călătorit în respectivele țări africane.

Principalele declarații

Alexandru Rafila: 

  • România s-a adaptat măsurilor recomandate de instituțiile europene. CNSU a adoptat o hotărâre care aliniază România la măsurile luate de mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în zona afectată.
  • Românii care vin din zonele respective vor fi carantinați pentru 14 zile, sau pot ieși după zece zile dacă au un test negativ.
  • Măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de toate organismele internaționale. Vaccinarea este soluția oportună. Despre această nouă tulpină, nu știm încă cum va evolua.
  • Certificatul verde se referă la documentul de călătorie adoptat de Parlamentul European. Pentru certificatul Covid vom găsi o soluție legislativă, iar introducerea lui să fie luată când există o creștere susținută de cazuri, cum ar fi în interval de trei săptămâni. La fel și renunțarea la el, după mai multe săptămâni de scădere și cu o incidență cumulată redusă.
  • Avem date că tulpina se transmite mai ușor. Vom afla, probabil în trei săptămâni, dacă anticorpii sunt afectați de noua variantă.
  • Reporter: În România s-ar putea lua noi restricții, în contextul noii variante?
  • Rafila: Nu cred că este cazul, cel puțin pe termen scurt. Măsurile n-o să prevină transmiterea tulpinii, ci o să o întârzie 2-3 săptămâni, timp pe care-l avem să ne pregătim.
  • Reporter: Avem capacitatea de a face suficiente secvențieri pentru a depista noua tulpină?
  • Adriana Pistol (INSP): În țară avem șapte laboratoare. Important e să avem probe recoltate. Am recomandat recoltarea de probe de la toate cazurile severe și să se obișnuiască, la toate cazurile internate, să fie întrebată persoana dacă a fost într-o țară africană sau a luat contact cu cineva care a fost acolo.

Raed Arafat: 

  • Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată, având în vedere avertizările primite de la OMS. Țările care pe lista de ieri erau în zona roșie, astăzi Botswana, Africa de Sud, Eswatini, Zimbabwe au trecut în zona roșie.
  • Pentru toate persoanele cetățeni români sau din UE și țările asociate, care se întorc în România din țările amintite mai sus, sunt plasați în carantină pentru 14 zile.
  • Se instituie obligativitatea testării PCR la sosirea în țară și în a opta zi de la sosire. În cazul unui rezultat negativ pentru testul din a opta zi, pot ieși din carantină după zece zile.
  • Se interzice accesul în țară a cetățenilor străini și apatrizilor.
  • Sfătuim românii să evite deplasările în regiunea Africii de Sud. Există decizii care să îngreuneze revenirea în țară a persoanelor de acolo.

    Ședința CNSU a fost convocată după identificarea, în regiunea sudului Africii, unei noi variante de Covid, care are peste 32 de mutații față de varianta inițială. În comunitatea medicală există temeri că este rezistentă la anticorpii dobândiți prin vaccinare sau prin trecerea prin boală.

    Statele membre UE vor anunța separat când interzic călătoriile înspre și dinspre sudul Africii, decizie care până acum a fost luată de Italia și Germania. Primele cazuri de infectare cu Omicron au fost identificate în Botswana și Africa de Sud. Tulpina a mai fost observată în Belgia, Hong Kong, Israel, iar Olanda și Germania au cazuri suspecte, pe care le investighează.

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday