Numită temporar B.1.1529, noua mutație poartă un număr neobișnuit de mare de mutații și este în mod clar foarte diferită de formele întâlnite anterior, a declarat Tulio de Oliveira, profesor de bioinformatică care conduce proiecte de secvențiere a genelor la două universități din Africa de Sud. Anne von Gottberg, microbiolog la Institutul Național pentru Boli Transmisibile, spune că virologii au detectat până în prezent aproximativ 100 de cazuri de infectare la nivelul țării cu noua tulpină, iar aceasta pare mai virală, adică s-ar putea răspândi mai repede, dar nu este clar dacă provoacă sau nu forme mai grave ale bolii.

Este vorba de o variantă a coronavirusului de mare îngrijorare. Speram că vom avea o pauză mai lungă între valuri, până la sfârșitul lunii decembrie sau chiar până la începutul anul viitor, a declarat ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla.

Primele cazuri ale variantei au fost colectate în Botswana, pe 11 noiembrie, iar cele mai vechi cazuri din Africa de Sud au fost înregistrate trei zile mai târziu. Un alt caz a fost identificat la un bărbat din Hong Kong, care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat în perioada 22 octombrie – 11 noiembrie. A fost testat negativ și la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv pe 13 noiembrie în timp ce se afla în carantină.

Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, pot îngreuna și capacitatea celulelor sistemului imunitar să atace agentul patogen. Vaccinurile existente în prezent antrenează de fapt organismul să recunoască virusul după proteina spike.

Dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London crede că “numărul incredibil de mare de mutații trebuie monitorizat foarte, foarte atent”, precizând însă că e posibil ca această ciudată variantă să nu fie foarte transmisibilă.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, spune că două dintre mutațiile variantei B.1.1.529 au crescut infecțiozitatea și au redus capacitatea anticorpilor de a recunoaște virusul. “Cu siguranță acesta este o îngrijorare semnificativă”, a spus el. Dar încă nu știm câte de infecțioasă este noua tulpină, evadarea imună fiind doar o parte din imaginea de ansamblu.”

Alți oameni de știință sunt de părere că varianta B.1.1529 a evoluat în timpul unei infecții cronice la o persoană deja compromisă din punct de vedere imunitar, cel mai probabil la un pacient bolnav de SIDA și netratat la momentul oportun.

Sursa: Bloomberg, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday