Purtătorul de cuvânt al Guvernului a susținut o scurtă conferință de presă la finalul ședinței de Guvern de astăzi în care a oferit informații legate de actele normative aprobate în legătură cu alegerile europarlamentare și referendumul pentru Justiție ce vor avea loc pe data de 26 mai.

,,Prin aceste acte normative sunt stabilite detalii tehnice, care să asigure organizarea corectă și transparentă. Prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare, prin urmare nu se modifică cvorumul de participare la referendum și nici cvorumul de validitate a rezultatului, fiind determinate de numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a declarat Nelu Barbu.

Totodată, el a precizat că ,,prin completările legislative se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendumul naţional”: ,,Este o completare a legislaţiei. Cu alte cuvinte, cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletinele de vot separate. Alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale”.

La începutul ședinței de guvern, premierul Dăncilă a spus că OUG privind organizarea referendumului ,,stabilește doar detalii tehnice pentru buna desfășurare. Actul normativ nu conține niciun fel de modificare legată de îngrădirea unui drept”.

Amintim că, anterior au existat informații în spațiul public privind faptul că Autoritatea Electorală Permanentă a propus o OUG prin care pragul de prezenţă pentru referendum să fie raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral, şi nu la cel din listele electorale permanente, ca în prezent.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday