Cele opt bănci vizaet de sancțiunile ANPC sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaulo, Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank.

ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă“, se arată în comunicatul ANPC.

Protecția Consumatorului a mai transmis că, “pentru a restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400 de mii de lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creeditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului“.

Reamintim, săptămâna trecută, Protecția Consumatorului a amendat cu 550 de mii de lei 11 mari bănci din România pentru aceleași nereguli. Ulterior, băncile au reacționat la decizia ANPC, precizând că “modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege, iar autoritatea contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume”.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că  “în situaţia în care instanţa se va pronunţa şi va constata că acele măsuri dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, bineînţeles că vom analiza şi vom lua măsurile în consecinţă, pentru că e normal să păstrăm această imagine a ANPC-ului ca o autoritate care respectă legea, pe de o parte, dar şi drepturile consumatorilor“.

Sursa Foto: Anyaberkut / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday