La fel ca Uniunea Europeană, și Boris Johnson a spus că Regatul Unit este “100% de partea Ucrainei” și că guvernul său a avansat cu proiectul de sancționare a Rusiei, în cazul unei acțiuni militare: Există 60 de batalioane de militari ruși la granița cu Ucraina. Planul unui război fulger pentru cucerirea Kievului poate fi văzut de toată lumea“.

Boris Johnson a declarat că un război între Rusia și Ucraina poate fi evitat, deși situația este destul de sumbră. Atrage atenția că un asemenea conflict ar putea însemna pentru Moscova “o nouă Cecenie” (conflictul din anii ‘90 soldat cu mii de decese și zeci de mii de refugiați). Cunosc acest popor și cred că se va lupta, a mai adăugat premierul britanic.

Până acum, SUA și UK au anunțat că încep retragerea personalului diplomatic din Ucraina, o măsură neîmpărtășită de UE, care a comentat că nu vrea să “dramatizeze” tensiunile. NATO a decis suplimentarea forțelor sale în estul Europei – mai multe state membre au trimis în Ucraina și în alte țări din regiune armament, nave și avioane, pentru întărirea flancului. În schimb, Rusia afirmă că “totul este doar o isterie”.

Marea Britanie a acuzat recent Rusia de faptul că ”încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev”. Moscova a respins aceste acuzații ca fiind “absurdități”. Reamintim, după ce în 2014, președintele pro-rus al Ucrainei a căzut de la putere în urma protestelor, Rusia a invadat și anexat peninsula Crimeea. Apoi a organizat un referendum pentru integrarea teritoriului în Federația Rusă, nerecunoscut de Kiev și țările vestice. Tot de atunci, forțele ruse susțin activitatea separatiștilor din estul Ucrainei, concentrați în Donbas.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday