OPEC a fost de acord în această vară să crească producția zilnică cu 400 de mii de barili, în fiecare lună, până la sfârșitul anului 2022, dar Casa Albă a cerut o majorare a acestui plan, pe fondul crizei energetice generate de Rusia. În ședința de luni, țările OPEC au decis să rămână la planul inițial, în ciuda creșterii permanente a prețurilor țițeiului și gazelor.

OPEC și-a micșorat anul trecut semnificativ producția, când cererea de petrol s-a prăbușit în timpul carnatinei din primele luni ale pandemiei, însă nu a mai revenit niciodată la producția anterioară, în ciuda cererii în creștere, la nivel mondial. Săptămâna trecută Goldman Sachs a avertizat că stocurile de țiței scad cu o viteză record.

Criza energetică provocată de aprovizionarea limitată cu gaze rusești afectează deja Europa, care are rezervele pentru iarnă la cel mai mic nivel din ultimii ani, cu 25% mai mici decât într-o toamnă obișnuită. La prețurile record ale gazelor se adaugă și cererea semnificativă de petrol, cele mai multe termocentralele pe gaze încercând să treacă pe rezervele de păcură.

Sursă: Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday