Grupul cu sediul la Paris afirmă că Gazprom a redus pe total cantitatea de gaze furnizată către țările europene la un nivel mai mic decât cel anterior pandemiei.

“AIE consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea gazelor în Europa și pentru a asigura un nivel adecvat de stocuri din depozitele europene de gaze, în pregătirea pentru sezonul de de iarnă care se apropie”, se arată în declarația Agenției.

Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă împotriva Gazprom, după ce exportatorul rusesc a limitat vânzările suplimentare pe piața spot europeană. Acest lucru a alimentat o creștere a prețurilor care se regăsește deja în facturile cetățenilor europeni și crește costurile industriale pe întregul continent.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat săptămâna trecută că compania își îndeplinește obligațiile de aprovizionare și că este gata să crească producția, dacă va fi necesar. El a avertizat însă că prețurile ar putea crește și mai mult la iarnă, din cauza rezervelor mici din depozitele subterane.

Luni, Gazprom a refuzat să contracteze capacități suplimentare pentru exportul prin Ucraina pentru luna octombrie și a cerut doar o treime din spațiul disponibil pe gazoductul Yamal, prin Polonia. Acest lucru sugerează că gigantul rus nu are nicio intenție de a pune capăt crizei gazelor naturale, în așteptarea aprobării de a începe furnizarea de gaze pe conducta Nord Stream 2 (de către Rosneft) spre Germania. Acest proiect, recent finalizat, este încă destul de controversat, căci va permite rușilor să oprească la nevoie furnizările de gaze către Europa prin Ucraina, cu care este în conflict din 2014.

De altfel, oficialii de la Kremlin nici nu fac un secret din faptul că aprobarea furnizării de gaze pe Nord Stream 2 este în realitate adevărata miză a reducerii livrărilor și a creșterii prețurilor din prezent. De la începutul anului, cotațiile acestora s-au triplat.

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Dreamstime.com/ Evgenii Mitroshin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday