Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că toți participanții la consultări au fost de acord cu ideea referendumului pe Justiție și cu temele înaintate. “Am purtat discuții și despre alte teme pe care au vrut să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate deja Parlamentului. Voi formula întrebările imediat ce voi primi avizul legislativului”, a declarat Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui:

“Am avut consultări cu reprezentanții partidelor pe tema Justiției. Am primit în această după amiază delegația PNL, USR, PMP, UDMR și a minorităților naționale. Am discutat despre situația Justiției. Toți cei prezenți s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona Justiției. Le-am spus direct că acest asalt al PSD asupra Justiției, de peste doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor.

Acest răspuns este un referendum. Toți participanții din această după amiază au îmbrățișat ideea referendumului, toți au fost de acord ca oamenii să fie încurajați să participe la referendum.

Acest lucru mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum odată cu europarlamentarele am făcut-o cunoscută de câteva săptămâni. Aștept un răspuns de la Parlament. Am abordat și alte teme cu care au venit delegațiile. Disccuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă bună. Toți care au participat își doresc referendum.

Românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt PSD-ist asupra justiției. Indiferent de opțiunile politice ale unui român care merge la alegeri, cu toții vrem justiție independentă, dreaptă, scoasă de sub influența politicului.

Am discutat și despre temele înaintate, toți au fost de acord că sunt teme de actualitate. Am purtat discuții și despre alte teme pe care au vrut să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate deja Parlamentului, cele pe care le-am ales. Voi formula întrebările imediat cum primesc un răspuns.”

În cadrul consultărilor cu partidele pe tema referendumului pe Justiție ce au avut loc astăzi, PMP i-a propus președintelui Iohannis să introducă o întrebare suplimentară, care să vizeze reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea pensiilor speciale sau alegerea primarilor în două tururi.

De asemenea, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că ,,asaltul infractorilor asupra independenţei justiţiei trebuie să înceteze. Românii trebuie să decidă că infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă”.

Totodată, liderul USR, Dan Barna, a spus că referendumul pentru Justiție are o miză fundamentală și că partidul său și-a exprimat susţinerea deplină şi neechivocă” pentru acesta. De asemenea, a declarat că USR a discutat cu președintele și despre inițiativa ,,Fără penali în funcții publice”.

Consultări între Klaus Iohannis și partidele politice, privind referendumul din 26 mai, vor avea loc și mâine.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday