Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. 

La finalul ședinței, președintele a susținut o declarație de presă, în care a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită. În acest fel, data de 14 mai e ultima zi în care vom avea stare urgență.

Șeful statului a anunțat că începând cu 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă: „Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi cu stare de urgență. Începând cu 15 mai, intră într-o, așa-numită, stare de alertă, prevăzută de legislația specifică care prevede cum se acționează în situația unei epidemii”.

„Pe 15 se vor redeschide saloanele de coafură, frizeri etc, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare, de igienă. Repet, cu toții vom purta mască în transportul public și în spațiile publice închise”, a mai precizat Iohannis.

Președintele a mai precizat că măsurile de relaxare nu se vor aplica localităților aflate în carantină.

Principalele declarații:

„Am analizat situația epidemiologică în care ne aflăm acum, dar și situația stării de urgență. Weekendul de 1 mai. Lucrurile au stat destul de bine, sunt foarte mulțumit de cum au reacționat oamenii. Nu au fost încălcări semnificative ale regulilor.

Astăzi am luat decizii de mare interes.

1. Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi cu stare de urgență. Începând cu 15 mai, intră într-o, așa-numită, stare de alertă, prevăzută de legislația specifică care prevede cum se acționează în situația unei epidemii.

Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut, că revenim la normalitate.

Totuși, se schimbă câteva lucruri. Repet, epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili!

Indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni cât durează epidemia. Depinde doar de noi cum controlăm epidemia în România.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, după ședința privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, după ședința privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19

Posted by Privesc.Eu on Monday, May 4, 2020

După 15 mai, putem în principiu să ne mișcăm în interiorul localității în care avem treabă, dar să nu exagerăm. Nu va mai fi nevoie de declarații pe propria răspundere.

Relaxarea se va face pas cu pas, de regulă o dată la două săptămâni. Primele măsuri se vor relaxa de pe 15 mai, apoi un nou val la începutul lui iunie, și tot așa.

Pe 15 se vor redeschide saloanele de coafură, frizeri etc, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare, de igienă. Repet, cu toții vom purta mască în transportul public și în spațiile publice închise.

Măsurile de relaxare a circulației NU se aplică în zonele carantinate. Se vor aplica când experții vor spune că pericolul e diminuat.

Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, probleme medicale sau sport individual (ex.: mers cu bicicleta).

Restricția întâlnirii în grupuri mai mari de trei persoane rămâne.

Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, să înceapă cantonamentele, dar vor începe competițiile sportive după o perioadă lungă de antrenament.

Bazele sportive nu se deschid pentru amatori, atenție!

Nu pot să nu aduc în discuție chestiunea din parlament despre autonomia Ținutului Secuiesc. Am făcut atunci afirmații, sper că s-au înțeles bine:

Nu am o problemă cu persoanele de etnie maghiară, îi cunosc, marea lor majoritate sunt oameni de treabă. Problema sunt politicienii, în special cei din PSD, care au încercat să promoveze acea legislație.

Este surprinzător și supărător. Au încercat să se scoată PSD-iștii, prin votul de respingere în Senat. Culmea, în Senat, a trecut altă inițiativă UDMR, un fel de cod administrativ în viziunea lor. Prevede, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.

PSD nu poate să spună că nu știau, pentru că inițiativa a trecut prin comisiile parlamentare.

Acum, că eu am anunțat asta public, vor găsi o formă de repsingere a legii. Nu putem, însă, să nu observăm că partidul promovează astfel de legi, or așa ceva este pur și simplu neconstituțional, iar eu nu voi promulga această inițiativă!”

În 22 aprilie, președintele României a declarat cădupă 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. După 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun.”

În 27 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că „grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide, în forma fizică, până în septembrie. Doar elevii din an terminal vor putea reveni la școală după 2 iunie, cu respectarea normelor de distanțare. Examenele vor fi organizate în condiții speciale. De azi vor fi stabilite două intervale de timp în care persoanele în vârstă vor putea ieși din casă pentru aprovizionare.”

Președintele a declarat pe 28 aprilie că „maximul epidemiei nu a fost atins” în țara noastră și că „15 mai nu înseamnă revenirea la normalitatea pe care am cunoscut-o.”

Reamintim, de asemenea, faptul că premierul Orban a arătat, într-o declarație de presă, că circulația între localități se va realiza cu anumite restricții după 15 mai. În ceea ce priveşte interiorul localităţii restricțiile vor fi eliminate. De asemenea, acesta preciza că sectorul hotelier se va redeschide.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday