Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după o nouă ședință care a avut ca tema principală epidemia de coronavirus și la care participat premierul Orban, ministrul Sănătății, ministrul de Interne, ministrul Educației și secretarul de stat Raed Arafat, că școlile nu se vor redeschide în acest an.

„S-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor în acest an școlar, școlile și universitățile și grădinițele nu se vor redeschide. Examenele naționale se vor desfășura așa cum au fost organizate din capul locului, dar cu păstrarea măsurilor de prevenire a răspândirii”, a precizat șeful statului.

Principalele declarații:

„Am finalizat o discuție în care am evaluat câteva teme importante și doresc să prezint concluziile și deciziile.

Prima temă, școlile. Aici o mică introducere. În momentul de față activitatea fizică este suspendată pe perioada stării de urgență și am evaluat cum putem să o continuăm, ținând cont că anul școlar se încheie pe 12 iunie. Trebuie să ținem cont că epidemia nu e gata, am avut patru sute de noi cazuri ieri, astăzi peste trei sute, deci nu putem să vorbim de o relaxare sau încetinire. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari, să ducă boala la școală și de la școală acasă. Pe de altă parte am dorit să vedem și ce fac alte țării. Multe țării din UE nu doresc să redeschidă școlile.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/287182245612909/

S-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor în acest an școlar, școlile și universitățile și grădinițele nu se vor redeschide. Vor continua formele de învățământ la distanță, până în 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. Repet, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar. Aici sunt totuși câteva excepții, elevii din clasele terminale, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti de examene.

Examenele naționale se vor desfășura așa cum au fost organizate din capul locului, dar cu păstrarea măsurilor de prevenire a răspândirii. așadar, nu se deschid școlile, universitățile, însă mediile se încheie, anul școlar se încheie. în acest fel evităm riscuri majore. Nu ar fi posibil să se respecte distanțarea între elevii, nici dacă ar merge în ture, în concluzie s-a renunțat la redeschiderea școlilor.

A doua temă se referă la persoanele de peste 65 de ani, având în vedere că vremea să încălzește se schimbă intervalul, vor avea două intervale, dimineața și seara, de la 7 la 11 și de la 19 la 22, când vor putea să iasă din casă pentru cumpărături sau mișcare în jurul casei.

A treia temă, ajutorul acordat Republicii Moldova. O echipă de medici se va deplasa acolo pentru a ajuta spitalele de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare de protecție”.

Reamintim că președintele a anunțat în urmă cu cinci zile faptul că începând din data de 15 mai se va renunța „la restrângerile care privesc persoane”: Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale, dar lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă pe care a susținut-o în urma unei alte ședințe pentru evaluarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. 

Despre măsurile de relaxare a restricțiilor, Raed Arafat a îndemnat oamenii să nu se aștepte „că vom reveni la ce a fost înaintea pandemiei”. Acesta a mai spus că, în primă fază, mall-urile vor rămâne închise: „Aș fi rezervat privind planurile pentru vacanța de vară.”, a conchis el.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday