Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre Brexit, în contextul în care Parlamentul britanic a respins acordul negociat de Cabinetul May cu Uniunea Europeană. Președintele consideră că este important ca Marea Britanie să își clarifice poziția și anunță că acordul nu va fi renegociat. 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Ce urmează? Această întrebare și-au pus-o mulți români. Trebuie analizate două aspecte și pentru UE și pentru România. Guvernul Marii Britanii trebuie să-și clarifice poziția. Nu s-au epuizat procedurile ce pot duce într-un final la aprobarea acestui acord, asta fiind soluția cea mai bună.

UE, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acordului sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Aici pot să vă spun clar, UE 27 suntem uniți, nu sunt abordări divergente. Acest acord îndelung negociat și aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, în panică. Nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii. UE 27 a aprobat acest acord, UK trebuie să-și clarifice poziția.

Suntem pregătiți să jucăm rolul de președinție a Consiliului UE.

Foarte mulți au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și se întreabă “Ce se întâmplă cu românii de acolo?”. În cazul în care se aprobă acest acord, românii vor avea garantate condițiile pentru șederea lor acolo. Suntem pregătiți pentru negocieri. Nimeni nu trebuie să-și facă probleme pentru românii din Marea Britanie, suntem pregătiți, vom avea soluții.

Reamintim că marți seara, Parlamentul Marii Britanii a respins acordul pentru Brexit negociat de Guvern May cu UE. După această decizie, Opoziția a depus o moțiune de cenzură care urmează să fie dezbătută astăzi.

Înainte de votul din Parlament, Theresa May avertizase că, în cazul unui vot negativ, ia în considerare blocarea ieșirii din UE. ,,Mai bine fără Brexit, decât fără acord”, spunea May

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday