Parlamentul britanic a votat în această seară respingerea acordului pentru Brexit negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană. Opoziția anunță că depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului, conform BBC.

Acordul avea nevoie de 318 voturi, însă doar 202 parlamentari au votat “pentru”, în timp ce 432 de parlamentari au votat “împotrivă” (118 dintre aceștia fac parte din partidul premierului May). May are la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un “Plan B”.

Momentul în care rezultatul votului a fost anunțat: 

Luni, premierul Theresa May a avertizat Parlamentul că ia în considerare blocarea ieșirii din UE, dacă acordul Brexit nu va fi aprobat. ,,Mai bine fără Brexit, decât fără acord”, spunea May.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacționat și a scris pe Twitter: Dacă o înțelegere este imposibilă și nimeni nu dorește o înțelegere, cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluție pozitivă?

Și Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a reacționat pe Twitter și a scris: Regret rezultatul acestui vot. Marea Britanie trebuie să-și clarifice urgent intențiile.

Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie poate renunța unilateral la Brexit oricând, fără acordul celor 27 de state membre ale UE.  Amintim că, potrivit unui sondaj recent doar 18% dintre cetățeni cred că acordul negociat de Theresa May cu liderii UE este bun.

Pe 9 ianuarie Parlamentul a votat o schimbare procedurală care prevede că Guvernul va trebui să prezinte un plan alternativ pentru Brexit în termen de trei zile, dacă acordul încheiat de Theresa May va fi respins.

The Guardian scria în urmă cu câteva zile că UE pregătește amânarea Brexit până în iulie, în contextul în care  acordul încheiat de Theresa May risca să fie respins de Parlamentul britanic.

În decembrie, Theresa May susținea că un nou referendum privind Brexitul ar cauza “pagube ireparabile, pentru că le-ar spune milioanelor de oameni care au avut încredere în democraţie că nu ne respectăm promisiunile”.

Teodor Meleșcanu a declarat marți căDin informaţiile pe care le deţinem, nu va trece de Parlament nici proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din UE şi nici cel de declaraţie politică referitor la viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme”.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday