Președintele Klaus Iohannis a avut o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de coronavirus, cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul ședinței, că Executivul va face o rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani la sănătate. De asemenea va fi emisă o ordonanță de urgentă pentru amânarea ratelor bancare atât pentru firme cât și pentru persoane fizice.

Declarația Președintelui Iohannis:

Am avut astăzi împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștrii din Guvern o întâlnire foarte importantă. Am discutat despre starea economiei românești în această perioadă de criză, despre protecția socială a românilor și despre finanțele publice ale României.

Am putut să constat că la nivelul guvernului există multe proiecte foarte bune, foarte multă implicare și dorință de a rezolva problemele în așa fel încât și românii, și firmele românești, să treacă cât se poate de bine prin această criză.

Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înțeles că și românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înțeles că și firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin și pentru oamenii simpli, și pentru economia românească, pentru firme, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză.

Dragii mei, criza se va termina la un moment dat și noi ne dorim ca atunci când ea se termină, România să fie în stare, să fie în situația să repornim imediat economia și să revenim la o viață normală, pe care ne-o dorim cu toții.

Două chestiuni aș vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul și miniștrii. Prima, și cred că este foarte importantă, se conturează o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență e două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.

A doua chestiune se referă la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Este nevoie de bani pentru a suplini șomajul tehnic. Deci este nevoie de rectificare bugetară pentru sănătate, pe de cealaltă parte de protecție socială.

A doua chestiune care cu siguranță îi va bucura pe foarte mulți, Guvernul este pregătit ca mâine să dea OUG care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de o parte pentru persoane fizice, dar și pentru firmele din România.

La cererea celor care au datorii la bănci, plata se poate amâna cu până la nouă luni, deci practic ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an. Suntem convinși că până atunci economia își va reni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate.

Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilități reale, atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească.

Începând de astăzi au intrat în vigoare noi măsuri, restricțiile de circulație au fost extise și pe timpul zilei, iar pentru vârstnici au fost introduse restricții speciale. De asemene, Armata s-a alăturat forțelor de ordine. Ordonanța Militară nr.3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată azi noaptea în Monitorul Oficial.

Într-o videoconferință pe care a avut-o ieri cu managerii spitalelor, președintele a solicitat ca spitalele să aibă linii de triaj clare și un plan  pentru scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate. ”Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată până acum.”, a spus Klaus Iohannis.