Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă începând cu ora 12, în care a spus că a trimis în scris refuzul pentru cei trei miniştri propuşi de PSD: Eugen Nicolicea (Justiţie), Tit Brăiloiu (Diaspora) şi Oana Florea (Fonduri Europene). A transmis că “Nu pentru a face guvernarea mai bună au fost făcute aceste propuneri, ci pentru că s-au certat între ele găștile din PSD”.

Principalele declarații ale președintelui: 

“PSD-ul a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Zero autostrăzi, zero spitale, doar promisiuni, iar la capitolul realizări – nimic. Cu o excepție: la modificări pe Legile Justiției, pe Codurile Penale, au lucrat mult și prost.

Se pune întrebarea retorică: de ce au lucrat pesediștii atât de mult și intens pentru subjugarea justiției? Răspunsul este cunoscut, arhicunoscut și clar: pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiție. De asta lucrează PSD-ul de doi ani și jumătate.

Sigur, pentru PSD e mult mai important să îi fie bine lui Dragnea decât să îi fie bine României sau să le fie bine românilor și sigur, cum Dragnea și alții au probleme reale cu justiția, în Europa nu mai discută nimeni cu ei și atunci cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD-ul are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de UE.

PSD-ul se preocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor.

Înainte de sărbătorile de Paști, mi-au propus pesediștii o remaniere a acestui guvern. Nu pentru a face guvernrea mai bună, nu vă faceți iluzii, ci pentru că s-au certat între ele găștile din PSD. Le-am spus că nu sunt de acord cu această remaniere, pentru că nu aduce nimic nou și nu este făcută pentru a guverna mai bine. Astăzi le-am dat și refuzul meu în scris, ca să înțeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere.

În expunerea mea de până acum se vede clar că apar două teme: justiția, care este sub atacul PSD-iștilor, și proasta guvernare, care încearcă prin ordonanțe să creeze impresia că lucrează pentru români. În realitate, această avalanșă de OUG vrea să acopere lipsa de soluții. Exact aceste două teme le-am propus pentru referendum.

La prima întrebare aștept să spună românii că nu sunt de acord cu politicienii corupți, în sensul că suntem de acord cu interzicerea corupției, dar din păcate așa departe nu putem merge, dar putem să spunem că suntem de acord cu interzicerea amnistierii pentru fapte de corupție.

Iată că avem ocazia deosebită să decidem viitorul României pe 26 mai. Avem și alegeri europarlamentare, avem și referendum, ambele sunt despre viitorul României, despre viitorul european al României, iar într-o democrație lucrurile în politică se schimbă prin vot.”

Premierul Viorica Dăncilă a trimis în 17 aprilie, la Cotroceni, propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni.

Pe 23 aprilie, Klaus Iohannis refuza numirea miniștrilor propuși de PSD, Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni). Spunea că “Această remaniere este un fel de farsă. Nu iau act de demisiile miniștrilor, până nu știu ce persoane vor prelua portofoliile”.

Președintele Iohannis a anunțat pe 28 martie că a luat decizia convocării unui referendum pe tema Justiției, fără să anunțe atunci și întrebările care vor fi adresate populației.

Pe 25 aprilie, Administrația Prezidențială, prin purtătorul de cuvânt al Președintelui, a anunțat întrebările care vor fi adresate la referendumul pentru Justiție, care va avea loc în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai. Acestea sunt:„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”; „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday