Președintele Klaus Iohannis a luat decizia instituirii stării de urgență la nivelul țării, după ce numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a depășit 100. Acesta a anunțat că starea de urgență va fi decretată la începutul săptămânii viitoare. Potrivit Constituției, președintele solicită acum Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Principalele declarații ale președintelui:

„Astăzi Guvernul a fost votat, învestit și a depus jurământul în condiții foarte speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. În primul rând felicitări noului Guvern și le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi, din Parlamentul României s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor și partidelor parlamentare au înțeles importanța acestui moment, greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru România și pentru români.

Prima prioritate pentru noul Guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este Guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză.

Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă. Noul Guvern și împreună cu mine ne vom dedica toate energiile 100% pentru a gestiona eficient această criză și, evident, după ce se termină această criză pentru a guverna foarte bine pentru români și România. Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în așa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez starea de urgență la începutul săptămânii viitoare. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală necesară. Se va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona eficient criza generată de coronavirus.”

Reamintim că România a intrat în Scenariul III privind coronavirusul astăzi, când numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a depășit 100, după confirmarea îmbolnăvirii a trei liberali. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, Scenariul III presupune, între altele, faptul că „Cele șapte clinici de boli infecțioase din țară vor prelua doar cazurile grave și critice, iar cele județene cazurile mici și medii. Cazurile non-coronavirus vor ajunge în alte spitale, după separarea în centre de triere.”

Reamintim, de asemenea, că Guvernul Orban a fost învestit cu 286 de voturi „pentru”, într-o ședință desfășurată în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus. Prim-ministrul Ludovic Orban, împreună cu alți parlamentari ai PNL, au fost testați vineri pentru coronavirus, după ce au intrat în contact cu senatorul PNL Vergil Chițac, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus. Rezultatele testelor premierului și ale altor 11 parlamentari ai PNL au ieșit negative. Totuși, după comunicarea veștii, premierul Orban a anunțat că senatorii PNL, liderii partidului, dar și membrii guvernului care au interacționat cu Chițat se vor autoizola.

Autoritățile au decis însă instituirea de noi reguli privind interacțiunea cu cetățenii a angajaților din serviciile publice, iar membrii Guvernului și oficialii de rang înalt pot ieși din izolare, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție, purtând măști și păstrând o distanță de cinci metri față de persoanele care nu se află în izolare. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday