Guvernul Orban a fost învestit de Parlament, într-o ședință desfășurată în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus. S-au pronunțat 332 dintre parlamentari, iar Guvernul a primit 286 de voturi „pentru”.

Noul cabinet propus de Ludovic Orban are aceeași formulă ca actualul Guvern interimar.

Cei 16 miniștri propuși de premierul desemnat au fost audiați în condiții speciale, prin videoconferință, pentru că nu au putut fi prezenți în Parlament. Au fost nevoiți să stea în izolare până când ancheta epidemiologică va stabili cine a intrat în contact cu Vergil Chițac, senatorul PNL infectat cu coronavirus, deși niciun ministru nu a fost diagnosticat pozitiv.

Audierea miniștrilor s-a desfășurat foarte repede, doar șapte minute pentru fiecare. Șapte miniștri au primit aviz negativ, Monica Anisie, Violeta Alexandru, Victor Costache, Costel Alexe, Cătălin Predoiu, Ion Ștefan și Florin Cîțu.

Ședința în plen a Parlamentului s-a desfășurat tot în condiții speciale.  Sala a fost dezinfectată, la fel și traseul prestabilit pe care aleșii au intrat în Parlament. În plus, toți au purtat echipamente de protecție.

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, ieri, pe Ludovic Orban să formeze un nou Executiv, deși acesta se afla în autoizolare la Vila Lac 1, după ce senatorul PNL Virgil Chițac, cu care mai mulți membri ai PNL au intrat în contact, a fost confirmat cu coronavirus. În cele din urmă, rezultatul testului de coronavirus pentru Ludovic Orban, Raluca Turcan și 11 miniștri a ieșit negativ, dar aceștia trebuie să rămână în izolare timp de 14 zile.
Președintele a declarat, în urma consultărilor cu partidele parlamentare, realizată prin teleconferință, că Ludovic Orban a fost singura propunere de premier pe care a primit-o din partea politicienilor. „Toată lumea a înțeles că e nevoie de soluții foarte urgent. Am primit o singură propunere. Singura propunere este Ludovic Orban și, în consecință, l-am desemnat pentru poziția de premier”, a spus șeful statului.
Reamintim că Florin Cîțu, premierul desemnat anterior de președinte, și-a depus joi mandatul, cu puțin timp înainte de începerea ședinței de învestitură din Parlament. ”Președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru. Decizia de a mă desemna a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de partide. Această variantă nu mai există astăzi.”, și-a motivat Cîțu decizia. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday