Președintele Klaus Iohannis a avut începând cu ora 13:00 o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. La finalul ședinței, președintele a vorbit despre măsurile care vor intra in vigoare după ridicarea stării de urgență. Șeful statului a anunțat că în primul rând, după 15 mai, devine obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise.

Iohannis a precizat că după 15 mai nu va mai fi nevoie de declarație pentru deplasările în interiorul localității: „La ce renunțăm? La obligația de a sta acasă și la cea a unei Declarații când ne deplasăm în interiorul localității. ATENȚIE! În interiorul localității nu avem nevoie de declarație. Să nu exagerăm, haideți să renunțăm la deplasările neesențiale”.

Totodată, acesta a anunțat că pentru deplasările în afara localității va fi nevoie de o declarație scrisă. „Este interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții enumerate în decizia Comitetului pentru Situații de Urgență. Excepții naturale, precum mersul la serviciu. Se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, precum mersul cu bicicleta. Când ieșim din localitate avem nevoie de declarație. Mai puțin în zonele metropolitane, cum sunt comunele din exteriorul Bucureștiului. Dar dacă mergeți din București în provincie, aveți nevoie de declarație scrisă” a adăugat acesta.

Iohannis a încheiat discursul cu un apel către parlamentari, care „ au în lucru o lege ce reglementează modul în care se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege. Solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

Principalele declarații:

„Din păcate, epidemia covid-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de o mie de victime ale acestei epidemii. În continuare, avem zilnic sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgență și vom intra în altă formă de organizare, anume starea de alertă.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Posted by Privesc.Eu on Tuesday, May 12, 2020

Foarte mulți români întreabă ce se schimbă, ce noutăți avem. Aș menționa ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri simple dar importante. Primul, din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, o mască care acoperă nasul și gura, în spații interioare, de exemplu la magazin sau când mergem cu transportul în comun, în stația de metrou, în metrou.

Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri, asta însemnând distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă.

Ce se redeschide? Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele. O chestiune pe care o recomandăm este ca din 15 mai să fie redeschise parcurile.

La ce renunțăm? La obligația de a sta acasă și la cea a unei Declarații când ne deplasăm în interiorul localității. ATENȚIE! În interiorul localității nu avem nevoie de declarație. Să nu exagerăm, haideți să renunțăm la deplasările neesențiale.

Este interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții enumerate în decizia Comitetului pentru Situații de Urgență. Excepții naturale, precum mersul la serviciu. Se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, precum mersul cu bicicleta. Când ieșim din localitate avem nevoie de declarație.

Mai puțin în zonele metropolitane, cum sunt comunele din exteriorul Bucureștiului. Dar dacă mergeți din București în provincie, aveți nevoie de declarație scrisă.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii, în exterior. Credincioșii poartă obligatoriu mască și păstrează distanța de 1,5 metri între ei.

În etapa 2 și 3, aceste condiții vor fi evident rediscutate. Este important să facem un prim pas și să facem iarăși posibile serviciile religioase cu credincioși, repet, doar în aer liber.

Mulțumesc celor din prima linie, medici, personal medical, astăzi în mod special felicitări asistenților medicali, fiind ziua lor internațională. A rămas o categorie pe care aș menționa-o: Sportivii. Profesioniștii pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă și verificări medicale. Competițiile sportive nu vor începe, nu vor fi reluate în prima etapă.

Pentru sportivii amatori, pot să-și reia activitatea doar unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă în aer liber. Acolo, accesul în vestiar nu va fi permis.

În final, mă adresez parlamentarilor, care au în lucru o lege ce reglementează modul în care se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege. Solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

Reamintim că Guvernul a adoptat ieri, în cadrul unei ședințe, proiectul de lege care conține măsurile ce vor intra în vigoare după data de 15 mai. Actul normativ a fost transmis Parlamentului, pentru a fi dezbătut în regim de urgență.

Întrebat dacă persoanele care nu vor purta mască după data de 15 mai vor fi amendate, premierul Ludovic Orban a răspuns, într-o intervenție la Digi24, că „va exista în timp o sancţiune pentru cei care nu vor purta masca de protecție, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii.”

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, propune prelungirea stării de urgență cu trei zile, într-o intervenție telefonică la Digi24. Susține că și în situația în care „s-ar mișca repede Parlamentul (n.r.: cu adoptarea proiectului care conține măsurile de relaxare ce se vor lua după 15 mai), legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial”. Susține că  președintele să prelungească oricând starea de urgență și că „Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”. 

Amendamentele la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară:

L279 Amendamente

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday