Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar – că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României și care vor cu adevărat să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție, și de asemenea, să fructifice oportunitățile care vor putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români.” a precizat Ludovic Orban.

Principalele declarații:

  • Am luat decizia azi să îmi depun mandatul de prim-ministru.
  • Trebuie demarate negocierile pentru un nou guvern. Negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României
  • Nu mă cramponez de funcția de prim-ministru.
  • Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o situație extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent.
  • Am încercat să-mi fac datoria fata de români și plec cu conștiința împăcată.
  • Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate probleme cu care s-a confruntat România.
  • Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate care să nu includă PSD.
  • Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de Președintele României.
  • Demisia mea vreau să arate un lucru limpede: nu mă cramponez de nicio funcție. Pentru mine interesul României este deasupra intereselor PNL și ale mele personale.

Declarația lui Ludovic Orban vine după discuția pe care a avut-o cu șefului statului la Palatul Cotroceni în cursul zilei de azi, despre rezultatele alegerilor și pașii ce urmează a fi făcuți. În urmă cu o oră Președintele Iohannis a anunțat că va chema noile partide parlamentare la consultări pentru formarea unui nou guvern în zilele următoare, imediat ce va fi comunicat oficial rezultatul alegerilor.

PNL a obținut un scor mai mic decât se aștepta la alegerile parlamentare de duminică, aproximativ 25%. Președintele Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. ”Dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci o creștere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obținut în 2016, 8%, între timp au 15%, evident o creștere, iar PSD, care obținuse 45%, a scăzut dramatic la 29%”, a spus Iohannis. Șeful statului a mai anunțat că se cristalizează deja o coaliție de centru-dreapta care va putea să propună un guvern de coaliție.

Conducerea interimară a Guvernului va fi preluată, cel mai probabil, de vicepremierul Raluca Turcan, dar președintele poate nominaliza pe oricare dintre membrii cabinetului pentru a conduce executivul până un nou guvern va fi votat de parlament.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday