Bulgaria este un stat suveran, care a ales deja în urmă cu mult timp să devină membru NATO. Așadar, decidem singuri modul de organizare al defensivei noastre în coordonare cu aliații noștri. Îndemnăm Rusia să rămână atașată dialogului constructiv pentru dezescaladarea tensiunilor, dar și să acţioneze în vederea unei Europe mai sigure “, a declarat prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov, drept răspuns la cererile Rusiei.

Petkov a subliniat, de asemenea, că NATO nu include o categorie inferioară de state membre, pentru care suportul defensiv colectiv este aplicat selectiv sau într-o măsură limitată.

Alături de oficialul bulgar, și Ministerul român de Externe a răspuns cererilor guvernului de la Moscova, pe care le consideră “inoportune și inadminisbile”. Ministerul afirmă că forțele române vor continua să “susțină ferm întârirea Flancului Estic“.

Guvernul de la Moscova a cerut astăzi, înainte de întâlnirea dintre Sergei Lavrov (ministrul rus de Externe) și omologul său american Antony Blinken, retragerea forțelor militare, echipamentelor și armelor străine de pe teritoriul fostelor țări membre ale Pactului de la Viena, inclusiv Bulgaria și România.

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Sursa Foto: Bumbleedee / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday