Reuters transmite că “garanțiile de securitate pe care Rusia le așteaptă de la Occident includ prevederi privind retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria, a anunțat vineri Ministerul de Externe rus”.

Ministerul de Externe rus a publicat într-adevăr, în această dimineață, puțin înainte de întâlnirea de la Geneva între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul rus Serghei Lavrov, răspunsuri în scris la întrebările transmise lui Lavrov de jurnaliști la conferința de săptămâna trecută. Scriptul, de altfel destul de lung, conține la un moment dat următorul text:

“Întrebare: Ce înseamnă pentru Bulgaria și România cererea Rusiei ca NATO să revină la configurația din 1997 – retragerea din NATO, îndepărtarea bazelor americane sau altceva?

Răspuns: Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care i-ați menționat a fost formulat în mod deliberat cu cea mai mare claritate și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine, pentru a reveni la configurația din 1997, pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Printre acestea se numără Bulgaria și România”.

Moscova a cerut public garanții, obligatorii din punct de vedere juridic, de la NATO că blocul defensiv va reveni la granițele sale din 1997. Toți oficialii NATO și ai SUA au respins explicit aceste cereri, care ar însemna de facto desființarea alianței, ba chiar președintele Joe Biden a declarat miercuri seară că SUA iau în calcul suplimentarea prezenței americane în România și Bulgaria.

Întâlnirea de astăzi de la Geneva dintre Blinken și Lavrov este considerată de unii analiști ca fiind potențial ultima încercare de evitare a unui război între Rusia și Ucraina.

Surse: Ministerul Rus de Externe, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday