Într-un comunicat de presă, Pfizer și BioNTech au anunțat că nivelul de anticorpi împotriva variantei Omicron este, în medie, de 25 de ori mai redus în rândul persoanelor care au primit două doze de vaccin, comparativ cu titrurile de neutralizare observate după două doze împotriva variantelor anterioare ale virusului, ceea ce indică faptul că două doze “ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva infecției cu varianta Omicron”.

“Cu toate acestea, deoarece marea majoritate a epitopilor vizați de celulele T induse de vaccin nu sunt afectați de mutațiile de la Omicron, Pfizer și BioNTech cred că persoanele vaccinate cu două doze încă pot fi protejate împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii. Monitorizăm îndeaproape eficacitatea vaccinului împotriva Omicron, la nivel global,” se mai arată în comunicat.

Datele obținute la persoanele vaccinate după o lună după primirea celei de-a a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech au arătat că nivelul de anticorpi eficienți împotriva Omicron este comparabil cu cel observat la persoane vaccinate cu două doze, împotriva variantelor anterioare ale virusului. Testele s-au făcut pe probe prelevate la trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doză și la o lună după administrarea dozei suplimentare (booster).

Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva formelor severe cauzate de tulpina Omicron, este clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru. Vaccinarea rămâne cel mai bun curs de acțiune pentru a preveni răspândirea Covid-19”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer. 

Totodată, cele două companii au precizat că lucrează în continuare pentru dezvoltarea unui vaccin adaptat pentru varianta Omicron și că acesta va fi disponibil începând din luna martie, dacă va fi necesar.

Anterior anunțului, cercetătorii din Africa de Sud au prezentat două studii care indicau o scădere semnificativă a eficienței vaccinurilor anti-Covid în fața variantei Omicron.

Sursă: BioNTech.

Sursă foto: Famveldman | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday