Update ora 19: Numărul manifestanților din fața Guvernului crește. Sunt peste două sute de persoane, care scandează „Cuib de hoți și de mafioți”, „Demisia” sau „Nu vrem să fim conduși de hoți”.

Update ora 18:30: Peste o sută de persoane protestează în Piața Victoriei, față de intenția Guvernului de a adopta OUG de modificare a Codurilor Penale.

https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/537188420023088/

Un protest este anunțat în această după amiază, de la ora 16, în Piața Victoriei din Capitală, în contextul în care Guvernul ar urma să adopte în ședința de guvern de astăzi ordonanțele de urgență de modificare a legislației penale.

Manifestație intitulată „PERICOL IMINENT DE ADOPTARE A UNEI ORDONANȚE DE URGENȚĂ PENTRU MODIFICAREA CODURILOR PENALE! IEȘIM ÎN STRADĂ!” este programată să înceapă de la ora 16, atunci când Executivul se întrunește într-o ședință. 

Reamintim că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul României să nu întreprindă acţiuni care să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari. Timmermans a avertizat că în caz contrat, Comisia va reacționa imediat.

Răspunsul Ministrului Justiției  a venit la scurt timp. Tudorel Toader i-a transmis lui Timmermans că niciun factor de natură internă sau externă nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale și că este important „să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național”.

Și 12 ambasade ale unor state partenere României au publicat miercuri un comunicat de presă extrem de dur la adresa autorităților române, arâtând că sunt ”profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție”, conform G4Media.

Mesajul integral postat pe Facebook:

„PERICOL IMINENT DE ADOPTARE A UNEI ORDONANȚE DE URGENȚĂ PENTRU MODIFICAREA CODURILOR PENALE! IEȘIM ÎN STRADĂ!

La ora 16.00 vom fi în fața Guvernului pentru a transmite un semnal clar Prim-ministrului României că o eventuală adoptare a unei ordonanțe nu va rămâne nesancționată și că vom protesta până la căderea Guvernului. Vino și tu, e în pericol România și parcursul ei democratic european!

Toate informațiile publice și pe surse indică în mod credibil că Guvernul Dăncilă pregătește adoptarea astăzi, în ședința de Guvern de la ora 16.00, a unei ordonanțe de urgență de modificare a codurilor penale în sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescripție sau extinderea termenului pentru recursul în anulare. Modificările pregătite servesc politicienilor inculpați, trimiși în judecată sau condamnați pentru a scăpa de răspundere penală. O astfel de modificare este fatală pentru statul de drept în România și va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformând România în paria Europei. Consecințele pentru români și România sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunăstării românilor, slăbirea poziției României în UE și NATO, îndepărtarea de valorile democratice europene și virarea către spațiul estic al autocrației, sărăciei și abuzului de putere.

Ne vedem în Piața Victoriei!„

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday