Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut astăzi declarații despre discuția din Colegiul comisarilor în legătură cu situația statului de drept din România. Timmermans a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar.


Principalele declarații ale lui Frans Timmermans: 

Încălcarea statului de drept înseamnă și încălcarea independenței presei. Unele țări nu ne-au lăsat alternative decât să activăm Articolul 7. Vorbim deja de două state din UE în cazul cărora am aplicat Articolul 7. Trebuie să discutăm, să dezbatem mai mult, statul de drept este responsabilitatea tuturor. Trebuie să dezvoltăm mai mult lucrările privind statul de drept. Vom lucra mai mult pe procedurile de infringement.

Este foarte important să trecem acum la fapte, pentru că independența Justiției și protecția judiciară sunt esențiale pentru buna funcționare a Uniunii.

Trebuie să prevenim dezvoltarea încălcării statului de drept, în special să evităm cazurile extrem de grave. Independența Justiției este esențială pentru sistemele democratice. Despre România. Trebuie să revină pe calea cea bună, să nu facă pași înapoi. Aș vrea să avertizez guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. Vom acționa pe măsura faptelor guvernului. Am avut mai multe convorbiri cu doamna prim-ministru Dăncilă pe acest subiect, am reînceput discuțiile tehnice pe MCV și am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat că a vorbit de dragul vorbei nu este suficient. Avem nevoie de acțiuni concrete din partea României.

Întrebat cum va acționa Comisia în privința României, concret, Timmermans a spus: Nu este urgent, sunt informat că urmează decizii privind impunitatea funcţionarilor şi demnitarilor. Comisia va reacționa imediat în câteva zile într-un astfel de caz.

În legătură cu Laura Codruța Kovesi, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a declarat: „Comisia a fost cât se poate de clară. Dna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European. Am avut ocazia să lucrez cu dna Kovesi timp de mai mulți ani, știu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curaj. Este important ca ea să poată să își prezinte candidatura, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie. Mi-am exprimat clar poziția aceasta și în discuțiile cu autoritățile române”.

Știre în curs de actualizare. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday