Decizia Parlamentului vine după ce Președintele a semnat un decret pentru instaurarea Legii Marţiale, scrie BBC. Deși decretul președintelui stipula inițial o durată de 60 de zile, parlamentul a decis că starea excepțională va fi instaurată din 28 noiembrie, timp de o lună. Amintim că Rusia a deschis focul și a capturat trei nave ucrainene, declanșând o creștere accentuată a tensiunilor dintre cele două țări.

Legislația ucraineană privind legea marțială permite introducerea unor restricții privind circulația internă a populației, restricții în ceea ce privește manifestările pașnice, protestele sau chiar cenzurarea presei, deși decretul lui Poroșenko nu menționează specific astfel de restricții.

11 măsuri enunțate în decretul președintelui prevăd mobilizarea forțelor de rezervă, organizarea apărării aeriene a zonelor importante și luarea de măsuri urgente pentru a spori securitatea cibernetică și a asigura ordinea publică.

Klaus Iohannis a declarat că urmărește în timp real evoluția conflictului și că pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare: ,,Suntem pregătiți pentru orice scenariu”.

Secretarul general al NATO a condamnat acțiunile Rusiei  și i-a cerut să elibereze navele şi marinarii ucraineni.

De asemenea, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley a avertizat Rusia că sechestrarea celor trei vase ucrainene reprezintă ,,o violare scandaloasă a suveranității teritoriului ucrainean”. Haley a mai punctat că că Statele Unite își vor menține sancțiunile la adresa Moscovei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday