Parlamentul se reunește astăzi pentru a da votul de învestire a Guvernului Florin Cîțu. Ședința este așteptată să înceapă la ora 16, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaților. Pentru a fi învestit, este nevoie ca cel puțin 233 de parlamentari să voteze „pentru”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că ședința plenului reunit al Parlamentului se va ține doar dacă va primi aprobarea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Direcției pentru Sănătate Publică, în contextul epidemiei de coronavirus, potrivit G4Media.

Marcel Ciolacu, totodată și președinte interimar al PSD, a anunțat pe 3 martie că partidul său va vota împotriva numirii lui Cîțu. Președintele USR, Dan Barna, a scris weekendul trecut pe Facebook că, în contextul răspândirii coronavirusului, este necesară instalarea rapidă a unui guvern cu puteri depline: „Avem rezerve față de membri din cabinetului Cîțu, dar prioritatea de acum este sănătatea publică”. Victor Ponta, președintele Pro România, împărtășește aceeași părere cu liderul USR: „Trebuie să lăsăm orice calcul şi să votăm toţi un guvern care să aibă ca mandat combaterea, luarea tuturor măsurilor pentru evitarea efectelor acestei crize (n.r.: a coronavirusului). Nimic altceva nu e mai important acum”, a spus Ponta, citat de Digi24.

Lista miniștrilor propuși de Florin Cîțu:

* Raluca Turcan – viceprim-ministru

* Lucian Heiuş – ministrul Finanţelor Publice

* Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne

* Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe

* Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei

* Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale

* Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

* Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

* Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

* Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

* Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei

* Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene

* Victor Costache – ministrul Sănătăţii

* Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării

* Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii

* Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului

* Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Amintim că guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis pe 5 februarie, prin moțiune de cenzură inițiată de PSD. Orban a fost nominalizat pentru a doua oară să formeze Executivul, dar CCR a decis, în aceeași zi în care era programat votul de învestitură, că „un candidat nu poate fi nominalizat să formeze guvernul dacă nu există o intenție reală a Parlamentului să voteze „pentru”, după cum a explicat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. Astfel, pe 26 februarie, la trei săptămâni după demiterea Cabinetului Orban, președintele Klaus Iohannis la desemnat pe Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, să formeze noul Executiv.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday