Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului”, a transmis Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților cu 187 de voturi “pentru”, 5 voturi “contra” și 52 de abțineri. Președintele Iohannis ceruse Parlamentului la începutul acestui an să reexamineze legea care permite uciderea urșilor agresivi. La acel moment, Administrația Prezidențială nota că excluderea din lege a sintagmei “în intravilanul localităților” lăsa loc de abuzuri, în intervențiile din extravilan. Reamintim, conform unei OUG adoptate anul trecut, autoritățile locale pot decide “în baza expertizei profesionale” dacă urșii sunt alungați, relocați sau eutanasiați/împușcați.

Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs”, a mai transmis Ministrul Mediului. 

Barna a mai adăugat că instituția pe care o conduce derulează “un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday