Administrația Prezidențială a transmis că Ordonanța de urgență a Guvernului, aprobată de Parlament pe 15 decembrie 2021, prin care este permisă intervenția imediată a autorităților în combaterea atacurilor urșilor asupra persoanelor și bunurilor acestora numai în intravilanul localităților, a fost modificată într-un fel ce lasă loc de interpretări.

În Parlament a fost eliminată sintagma “în intravilanul localităților”, care nu se mai regăsește nici în titlul ordonanței, nici în cuprinsul acesteia, lărgind astfel sfera de aplicare a metodelor de intervenție a autorităților atât pentru intravilanul, cât și pentru extravilanul localităților.

În absența acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariției unor abuzuri. În plus, considerăm că măsurile de intervenție imediată și pentru extravilanul localităților ar trebui reglementate astfel încât derularea acestora în mediul natural al exemplarelor de urs brun să fie una cu caracter de excepție, cu un regim juridic strict și care să se coreleze cu întreaga legislație în domeniu, a transmis Administrația Prezidențială. 

Președintele poate cere o singură dată reeaminarea unei legi de către parlament, iar dacă aceasta este aprobată în exact aceeași formă, ea intră în vigoare.

Subliniem că revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii”, se mai arată în comunicatul Administrației.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday