OMS precizează că varianta Omicron a fost depistată în 57 de țări. Estimează că numărul pacienților cu nevoie de spitalizare va crește pe măsură ce se răspândește, chiar dacă momentan sunt raportate cazuri cu simptome ușoare.

În raportul său epidemiologic săptămânal, Organizația Mondială a Sănătății a reiterat faptul că sunt necesare mai multe date pentru a evalua severitatea bolii cauzate de varianta Omicron și dacă mutațiile acesteia ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor anti-Covid.

OMS a precizat însă că este de așteptat ca numărul spitalizărilor să crească pe măsură ce tot mai multe persoane se infectează, dar probabil că se va înregistra un decalaj de timp între creșterea incidenței cazurilor și creșterea numărului de decese, chiar și în cazul în care severitatea bolii produse de Omicron este egală cu cea provocată de varianta Delta.

Referindu-se la riscul de reinfectare, OMS a precizat că analiza preliminară sugerează că mutațiile prezente în varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând o protecție redusă față de imunitatea naturală. Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutațiile prezente pe varianta Omicron pot duce la o protecție redusă față de imunitatea derivată din vaccin și date despre eficacitatea vaccinului, inclusiv utilizarea de doze suplimentare de vaccinare”.

Pe 26 noiembrie, OMS a declarat tulpina Omicron, detectată pentru prima dată în sudul Africii, variantă de îngrijorare. Este a cincea tulpină SARS-CoV-2 care intră în această clasificare. Duminică, epidemiologul șef al SUA, Anthony Fauci, a declarat că primele rapoarte din Africa de Sud sugerează că Omicron ar putea cauza forme mai ușoare de Covid. Săptămâna trecută, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că noua tulpină a coronavirusului ar putea deveni dominantă în Europa, în următoarele luni și că “are un avantaj substanțial” față de varianta Delta.

Ministerul Sănătății din România a confirmat că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron pe 4 decembrie, la doi pasageri repatriați din Africa de Sud pe 30 noiembrie. Alte secvențieri ale unor persoane confirmate între timp cu Covid, care s-au întors din Africa, sunt în curs de evaluare.

Sursă alternativă: Reuters

Folosim cookies