Făcute duminică, într-un moment în care piețele erau închise, declarațiile doctorului Anthony Fauci au produs efecte luni. Acesta a menționat însă destul de clar că este prea devreme pentru a ști cu siguranță dacă Omicron provoacă forme mai severe ale Covid sau dacă, de fapt, formele mai severe vor fi mai rar întâlnite decât în cazul altor variante: “Trebuie să fim foarte atenți înainte de a decide că noua tulpină aduce forme mai puțin severe sau, și mai mult, că nu provoacă forme grave, așa cum a provocat Delta. Deși este prea devreme pentru a face declarații, până acum semnalele sunt ușor încurajatoare în ceea ce privește severitatea”, a spus Fauci la CNN.

Unii investitori au considerat comentariile lui Fauci drept un bun motiv pentru a vinde în special acțiunile Moderna, care au pierdut -13,5%. Fiind un conglomerat farmaceutic mai mare, Pfizer a pierdut doar 5%.

Totuși, analiștii de piață observă că această evoluție pare a fi o corecție, după ce acțiunile celor două companii producătoare de vaccinuri ARN-mesager au pierdut jumătate din valoare în timpul verii, atunci când se credea că pandemia s-a terminat, dar au revenit pe o creștere puternică de la sfârșitul lunii octombrie, atunci când valul IV al pandemiei a început să se facă simțit în SUA și Europa Occidentală.

După apariția Omicron, cele două companii au spus că au început deja să lucreze la un nou vaccin, croit special pentru noua tulpină, deși au menționat că vor putea spune cu certitudine până la mijlocul lunii decembrie în ce măsură actualele vaccinuri oferă sau nu prtecție împotriva Omicron.

Surse alternative: Bloomberg, CNN

Foto: Dreamstime.com/ Vladyslav Yushynov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday