În urma transmiterii unei notificări pe Aplicația Biziday (la ora 16.54) privind suspendarea vaccinării în Italia, cu vaccinul AstraZeneca, lotul ABV2856, numeroși utilizatori din județul Timiș ne-au transmis poze ale certificatelor lor de vaccinare pe care este menționat faptul că au fost vaccinați din acest lot.

După cum se poate observa, toate sesizările trimise redacției Biziday provin din județul Timiș, dar Ziarul de Iași a primit la rândul său astfel de sesizări de la cetățeni care s-au vaccinat chiar azi la Iași din acest lot.

Agenția Europeană a Medicamentului a emis un comunicat referitor la un al doilea lot, suspendat în Austria (număr ABV5300) după ce o persoană a decedat din cauza unor tromboze multiple. Spune că “nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin.”

Aparent, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare s-a referit la acest al doilea lot (sesizat de Austria) atunci când a declarat că: “România nu a primit doze din acest lot.” Totuși, la ora la care acesta făcea această declarație, Agenția Italiană a Medicamentului sesizase deja suspendarea lotului AstraZeneca ABV2856, care a ajuns și în România.

În textul publicat pe site-ul AIFA se spune că:

“În urma raportării unor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor aparținând lotului ABV2856 al vaccinului AstraZeneca anti COVID-19, AIFA a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare, acolo unde este necesar, în strânsă coordonare cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).”

Redacția Biziday a contactat autoritățile pentru a sesiza această situație de potențial pericol public dar nu a primit încă un răspuns referitor la neconcordanța declarațiilor făcute de coordonatorul campaniei de vaccinare și sesizările făcute de utilizatorii Aplicației Biziday.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday