UPDTAE: Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat la Antena 3 că România nu a primit doze din lotul respectiv. “La nivelul EMA sunt acum evaluări legate de aceste efecte dar în România nu au fost raportate probleme deosebite”, a mai spus Gheorghiță, precizând că peste 200 de mii de persoane au fost deja vaccinate în România cu serul AstraZeneca.

Pe de altă parte, Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) a interzis utilizarea la nivel național a lotului ABV2856 (un alt lot) din vaccinul anti-Covid AstraZeneca din cauza “evenimentelor adverse grave”, apărute după inoculare. Agenția precizează că ar putea lua în considerare măsuri suplimentare, dacă este necesar, în coordonare cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Agenția italiană a subliniat însă că în prezent nu există nicio legătură dovedită între inocularea vaccinului și reacțiile adverse, fără a preciza despre ce efecte este vorba.

În cursul dimineții, Danemarca a anunțat că un număr de pacienți vaccinați cu AstraZeneca a dezvoltat cheaguri de sânge și, deși nu există dovezi privind corelația dintre vaccinare și aceste efecte, va suspenda pentru două săptămâni vaccinarea cu serul britanic, până la investigarea acestir cazuri.

Ulterior Norvegia, Austria, Estonia, Letonia, Lituania Luxemburg și Islanda au anunțat că vor suspenda de asemenea vaccinarea, “din precauție.”

Vaccinul AstraZeneca este administrat și în România și, de luni, ar fi trebuit să înceapă vaccinarea populației generale (Faza a III-a) inclusiv cu acest vaccin. Nu este clar deocamdată dacă este vorba dacă este investigat doar un anumit lot sau mai multe.

Surse alternative: EFE, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday