Anunțul vine după o serie de dezbateri la nivel global privind siguranța unui astfel de vaccin. Cele nouă companii au declarat că se angajează să susțină toate standardele științifice și etice. Au semnat angajamentul comun Pfizer, Merck, Johnson&Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Moderna și Novavax.

Acestea au spus că vor solicita aprobarea de la autorități numai după ce vaccinurile au trecut prin cele trei faze ale studiului clinic, dintre care ultimul presupune testarea pe 30 de mii de voluntari. Au reiterat că acțiunea lor va „asigura încrederea publicului” și că au în vedere, înainte de toate, siguranța și starea de sănătate a oamenilor.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus în repetate rânduri că vrea un vaccin disponibil în SUA înainte de alegerile din noiembrie.

Niciun vaccin nu a finalizat încă studiile clinice, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Rusia a început producția, în paralel cu testarea (faza a III-a), iar imediat după aceea SUA a anunțat că Moderna (printre semnatarele acordului) va începe producția pentru 100 de milioane de doze, cu riscul ca acestea să fie pierdute dacă testarea, desfășurată în paralel, nu va da rezultatele scontate.

Întreaga declarație comună a companiilor poate fi consultată aici.

Sursă: BBC

Sursă foto: National Cancer Institute/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday