Față de momentul în care am suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, avem mai multe informații despre legătura dintre acesta și cazurile rare și grave de cheaguri de sânge, sângerări interne sau nivel scăzut de trombocite”, a transmis Institutul norvegian de Sănătate Publică. ”În baza acestor cunoștințe, recomandăm eliminarea vaccinului AstraZeneca din campania națională de vaccinare”, a completat institutul.

Bent Hoeie, ministrul Sănătății, a declarat ulterior: ”Guvernul nu consideră că avem o bază de informații suficient de bună pentru a lua acum o decizie. Vom forma o comisie care să culeagă și să analizeze informații, inclusiv din alte țări. Așteptăm un raport final până pe 10 mai”.

Anunțul guvernului norvegian vine la numai o zi după ce Danemarca a decis să renunțe la folosirea vaccinului AstraZeneca, în campania națională de vaccinare, din cauza riscului de formare a trombozelor, recunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului ca ”efect advers extrem de rar”.

Săptămâna trecută, atât EMA, cât și OMS au reafirmat că beneficiile AZ depășesc riscurile și au recomandat folosirea sa. De asemenea, i-au îndemnat pe cei vaccinați să-i informeze pe medici, dacă suferă efecte adverse în următoarele 14 zile de la imunizare. Autoritățile norvegiene au suspendat pe 11 martie inocularea cu AstraZeneca, după ce mai mulți tineri au suferit de sângerări interne, cheaguri de sânge sau nivel scăzut de trombocite și au ajuns la spital.

Surse alternative: Euronews, Reuters

Foto: Dreamstime/Andrianocz 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday