După ce luni noapte a prezentat prima imagine realizată de telescopul spațial James Webb, despre care a afirmat că este “cea mai profundă și mai clară imagine în infraroșu a universului timpuriu realizată vreodată”, NASA continuă publicarea unei noi serii de fotografii. Noile imagini dezvăluie detalii despre o “pepinieră stelară” (o regiune în care se formează stele), o sferă de gaz în jurul unei stele pe moarte și un “dans cosmic” între un grup de galaxii.

Nebuloasa Inelului Sudic

Steaua mai slabă din centrul acestei poze emite inele de gaz și praf de mii de ani în toate direcțiile, fiind o stea pe moarte, iar telescopul spațial James Webb de la NASA a dezvăluit pentru prima dată faptul că această stea este învelită în praf. Două camere de la bordul Webb au capturat cea mai recentă imagine a acestei nebuloase planetare, catalogată ca NGC 3132 și cunoscută informal ca Nebuloasa Inelului Sudic. Se află la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță.

Cvintetul lui Stephan

Cvintetul lui Stephan, o grupare de cinci galaxii, a fost prezentat în filmul clasic “It’s a Wonderful Life”. Astăzi, telescopul spațial James Webb dezvăluie Cvintetul într-o nouă lumină. Acest mozaic enorm este cea mai mare imagină transmisă de telescop până în prezent, acoperă aproximativ o cincime din diametrul Lunii, și conține peste 150 de milioane de pixeli, fiind construit din aproape o mie de fișiere separate.

Se află la 290 de milioane de ani-lumină faț de Pământ.

Nebuloasa Carina

Acest peisaj de “munți” și “văi” străbătut de stele strălucitoare este de fapt marginea unei regiuni tinere, care formează stele din apropiere, numită NGC 3324 din Nebuloasa Carina. Nebuloasele reprezinte nori imenși de gaz și praf, din care rezultă stele noi. Captată în lumină infraroșie de telescopul spațial James Webb al NASA, această imagine dezvăluie pentru prima dată zone nemaivăzute anterior ale nașterii stelelor. Nebuloasa se află la 7.600 de ani-lumină distanță de Pământ.

Numită Stâncile Cosmice, imaginea aparent tridimensională arată “ca niște munți stâncoși într-o seară luminată de lună“, potrivit descrierii NASA. În realitate, este marginea cavității uriașe, gazoase din NGC 3324. Zona cavernoasă a fost sculptată din nebuloasă de radiațiile ultraviolete intense și vânturi stelare extrem de masive, fierbinți, situate în centrul bulei, deasupra zonei prezentate în această imagine.

Compoziția atmosferei planetei WASP-96b

Telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins și semnătura distinctivă a apei, împreună cu dovezi pentru nori și ceață, în atmosfera din jurul unei planete gigantice gazoase fierbinți, care orbitează în jurul unei stele îndepărtate asemănătoare Soarelui.

Sursă date&foto: NASA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday