Din cauza distanței, imaginea reprezintă modul în care aceste galaxii arătau acum 13 miliarde de ani, remodelând înțelegerea omenirii despre cosmos.

Această porțiune din univers a fost denumită SMACS 0723, fiind prezentată de președintele Joe Biden, care a numit momentul ca fiind “istoric” și a spus că oferă “o nouă fereastră către istoria universului nostru”.

Bill Nelson, administratorul NASA, a explicat că imaginea arăta lumina unor galaxii, curbată în jurul altor galaxii, călătorind miliarde de ani înainte de a ajunge la telescop. “Ne uităm în urmă cu peste 13 miliarde de ani”, a spus el, adăugând că următoarele imagini care vor fi prezentate de NASA vor ajunge chiar mai departe de Pământ, dar mai aproape de ceea ce se consideră acum a fi fost punctul inițial de expansiune al universului însuși.

Experții se așteaptă ca James Webb, care a fost lansat anul trecut după trei decenii de pregătire, să revoluționeze înțelegerea omenirii despre cosmos. A costat 10 miliarde de dolari și este capabil să privească în interiorul atmosferelor exoplanetelor (planetelor din afara sistemului nostru solar), precum și să observe unele dintre cele mai vechi galaxii din univers folosind un sistem de lentile, filtre și prisme pentru a detecta semnale din spectrul infraroșu.

Technicians lift the mirror of the James Webb space telescope in 2017.

Telescopul James Webb a fost dezvoltat în comun de NASA cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și a fost proiectat la mijlocul anilor 1990, pentru a fi plasat în spațiu în decembrie 2021. În prezent se află la aproximativ 1,6 milioane de kilometri de Pământ.

Sursă alternativă: The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday