Update: Naomi Osaka a confirmat că va juca vineri semifinala programată împotriva Elisei Mertens, la Western & Southern Open, anunță WTA. Osaka afirmă că decizia sa inițială de a a se retrage din turneu “în semn de susţinere faţă de nedreptatea rasială şi violenţa poliţiei” a atras mai mult atenţia asupra mişcării.

Știrea inițială: Naomi Osaka (10 WTA) s-a retras din semifinala turneului de tenis de la Cincinnati, în semn de protest față de brutalitățile poliției americane împotriva comunității de culoare. Cinci meciuri de baschet din NBA, boicotate din același motiv.

Sportiva a făcut anunțul pe contul său de Twitter: „După cum știți, trebuia să disput meciul de semifinală. Totuși, înainte de a fi o sportivă, sunt o femeie de culoare. Și ca femeie de culoare, simt că sunt lucruri mult mai importante în acest moment decât să joc eu tenis, lucruri care necesită o atenție imediată. Nu mă aștept să se schimbe nimic drastic, dacă nu intru eu să joc, dar dacă pot declanșa o discuție în cadrul acestui sport majoritar alb, cred că este un pas în direcția corectă.” și-a început Osaka postarea.

Deși reprezintă Japonia în competițiile internaționale, Osaka a crescut și a făcut carieră în Statele Unite. 

„Genocidul împotriva negrilor, condus chiar de către poliție, îmi face greață. M-am săturat să apară un nou hashtag de susținere, la fiecare câteva zile, și să trebuiască să reluăm aceeași discuție mereu. Va fi vreodată de ajuns?” și-a continuat Naomi Osaka mesajul.

După gestul sportivei, organizatorii turneului de la Cincinnati au anunțat că pun pe pauză, pentru o zi, desfășurarea turneului. „Dorim să marcăm acest moment”, au scris organizatorii pe site-ul oficial.

Evenimente sportive de pe întregul teritoriu SUA sunt amânate sau anulate, în ceea ce se dovedește a fi o mișcare de solidaritate între sportivi, pentru afro-americanii care cad victime poliției. „Startul” a fost dat de echipa de baschet Milwaukee Bucks (din Wisconsin), care și-a boicotat meciul de play-off, la scurt timp după ce Jacob Blake, rezident al statului pe care îl reprezintă echipa, a fost împușcat de mai multe ori de poliție în fața copiilor săi

NBA a anunțat că amână cinci jocuri din trei serii de play-off. Alte cinci partide din Major Leagus Soccer, dar și trei din liga de baseball au fost și ele amânate. 

Acțiuni de solidaritate ale sportivilor cu comunitatea de culoare au avut loc și lunile trecute, pe fondul protestelor provocate de uciderea lui George Floyd.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday