Într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate valorile pe care se bazează sistemul internațional, bineînțeles că noi – ca două mari puteri – trebuie să ne gândim cum să continuăm să funcționăm în această lume”, a spus Sergei Lavrov, citat de agenția de știri Interfax.

Referitor la negocierile de pace dintre Moscova și Kiev, ministrul a declarat că SUA împiedică Ucraina să accepte solicitările Rusiei. “Simțim constant că delegația ucraineană este ținută de mână, cel mai probabil de americani, nepermițându-i să fie de acord cu cerințele noastre care cred că sunt absolut minimale”, a adăugat Lavrov.  

Ministrul nu a oferit nicio dovadă care ar susține ipoteza conform căreia SUA influențează poziția Kievului. Mai mult, în cea mai recentă adresare video, președintele Volodimir Zelenski a cerut negocieri semnificative pentru pace. “Este timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim“, a spus el, aparent solicitând o discuție directă cu Vladimir Putin.

Într-un apel telefonic de vineri, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe liderul chinez Xi Jinping despre “implicațiile și consecințele” pentru China dacă Beijingul va oferi sprijin Rusiei în război. Deși presa de stat chineză a raportat că Xi a descris războiul ca nefiind “în interesul nimănui”, nu s-a menționat nicio critică directă la adresa președintelui Putin, iar potrivit mai multor rapoarte recente din mass-media, Rusia ar fi cerut Chinei echipament militar pentru a sprijini invadarea Ucrainei.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday