Update: Casa Albă a transmis într-un comunicat de presă că președintele Biden i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping în urma discuției de azi că “vor exista implicații și consecințe în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta conduce atacuri brutale împotriva orașelor și civililor din Ucraina”.

De asemenea, Casa Albă a precizat că discuția s-a concentrat pe invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia. “Președintele [Biden] a subliniat sprijinul pentru o soluționare diplomatică a crizei. Cei doi lideri au convenit și asupra importanței menținerii unor linii deschise de comunicare, pentru a gestiona competiția dintre cele două țări. Președintele a reiterat că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și a subliniat că Statele Unite continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului”.

Știrea inițială: Xi Jinping i-a spus omologului american că problema legată de viitorul insulei Taiwan poate afecta relațiile bilaterale, dacă nu este gestionată “corespunzător. Unii indivizi din Statele Unite transmit semnale greșite forțelor pro-independență din Taiwan și asta este foarte periculos”, i-a mai spus acest, potrivit presei de stat de la Beijing citate de Reuters.

Poziția oficială a Chinei este că Taiwanul reprezintă o provincie care urmează să fie reintegrată în țara-mamă, cu forța dacă este necesar. Formal, Washingtonul nu are legături diplomatice cu Taipei, dar îi este cel mai important susținător și furnizor de armament.

Înainte ca birourile de presă ale celor doi lideri de stat să anunțe oficial încheierea videoconferinței, presa din China a mai scris că președintele i-a transmis lui Joe Biden că “nu este în interesul niciunei părți să existe un conflict sau anumite confruntări”. CCTV l-a citat pe Xi Jinping spunând: “Relațiile stat-stat nu trebuie să ajungă în stadiul confruntărilor militare. Conflictul și confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea și securitatea sunt cele mai prețioase comori ale comunității internaționale“.

Și agenția Reuters l-a citat pe oficialul chinez declarând că prioritățile actuale sunt “continuarea dialogului și negocierilor, precum și evitarea victimelor civile și crizelor umanitare, încetarea luptelor și încheierea războiului cât mai curând posibil“. Potrivit agenției, Xi Jinping i-a transmis lui Biden că Washingtonul și NATO ar trebui să poarte discuții cu Kremlinul pentru rezolvarea dificilei crize din Ucraina și a problemelor de securitate ale celor două țări aflate în război.

Până la această oră, Casa Albă nu a transmis un comunicat oficial în urma videoconferinței, nici președintele Biden nu a postat vreun mesaj.

Discuția între cei doi șefi de stat a început în jurul orei 15 (ora României) și a durat aproximativ o oră și 50 de minute. Convorbirea este considerată una extrem de importantă întrucât până la acest moment China nu și-a exprimat o poziție clară față de războiul început de Rusia în Ucraina. De asemenea, este și primul apel al celor doi lideri de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Anterior, Ministerul chinez de Externe a anunțat că statul va oferi ajutoare umanitare Ucrainei, dar s-a ferit să răspundă când a fost întrebat dacă Beijingul va mobiliza armata în sprijinul Moscovei.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday