Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis pe Facebook că numai 2% din totalul testelor rapide antigen disponibile în școli au fost folosite, în perioada 8 februarie – 2 aprilie, în care majoritatea elevilor au mers în format fizic la școală.

Ministrul pune ”insuccesul major” pe seama a două cauze: lipsa personalului medical care să administreze testele și faptul că ”părinții le consideră a fi invazive, traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică”. Cîmpeanu consideră că soluția rămâne utilizarea testelor neinvazive și redirecționarea testelor rămase nefolosite în școli pentru testarea adulților.

”Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!)”, a mai scris ministrul, care condiționează redeschiderea școlilor de:

  • Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);
  • Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
  • Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
  • Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

Vineri, când elevii au intrat în vacanța de sărbători, Ministerul Educației a transmis că în ultimele săptămâni s-a constat o tendință de scădere a numărului infectărilor în școli, atât în cazul elevilor, cât și a personalului angajat în școli.

Postarea integrală a ministrului Cîmpeanu:

În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen…

Publicată de Sorin Mihai Cimpeanu pe Duminică, 4 aprilie 2021

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday